En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

fredag 16 augusti 2013

Upprättelse för "Slagen Dam"?Kommer ni ihåg de feministiska professorerna Tiina Rosenberg, Ebba Witt-Brattström och Eva Lundgren?

De två förstnämnda personerna har exporterats till Finland. Hur Sverige har klarat sig efter denna "brain-drain" låter jag vara osagt.

Den tredje, Eva Lundgren, utmanövrerades från sin professur vid Uppsala universitet efter tv-programmet "Könskriget" och en uppseendeväckande granskning av hennes forskning. Wikipedia skriver att hon är "professor emerita", vilket betyder att hon är pensionär.

Hon gjorde sig mest känd dels som förespråkare av teorier om djävulsdyrkarsekter där män ska ha utsatt barn för rituella övergrepp. Dels för studien "Slagen Dam" om det feministiska begreppet "mäns våld mot kvinnor" som står i kontrast mot mer neutrala (oberoende av kön och sexuell läggning) begrepp som "våld", "partnervåld" eller "relationsvåld".

Bloggen Ekonomistas, som vanligtvis handlar om ekonomi, har ett färskt inlägg där gästskribenterna drar slutsatsen att "Slagen Dam" innehöll välgrundade resultat och slutsatser:

"Vi håller inte med om att analysen i granskningen någon grund för slutsatsen att Slagen Dam brister i kvalitet".
För min del tycker jag att "Slagen Dam" var ett ideologiskt beställningsverk som därigenom saknar värde för 2000-talets samhällsvetenskap. Framför allt ett cirkelbevis för teorin om könsmaktsordningen, och i andra hand ett varnande exempel på att ideologi eller religion inte bör blandas ihop med vetenskap.

7 kommentarer:

 1. Antalet utsatta är säkert stort om man definierar partnervåld som en knuff av en partner eller före detta partner någon gång. Och det är så att partnervåld förekommer i alla typer av relationer sas.

  Bristerna som jag ser det är ju andra än de som granskades.

  1. Att man inte urskiljer partnervåld och definierade och skiljer på episodiskt partnervåld och relationsterror.

  - Allt våld i relationer är inte partnervåld. Och allt partnervåld är inte relationsterror (uppskattat till ca 10% av det totala partnervåldet).

  2. Att man inte hade med anknytningsmönster, personlighetsstörning och andra psykiska variabler när man försökte urskilja typiska förövare.

  - Mycket tyder på att de med dessa störningar är överrepresenterade. Partiledare, överläkare och professorer kan lida av dessa störningar. Även om det kanske är så att fler med dessa störningar lever socialt utsatt, också.

  3. Att man valde att bara undersöka partnervåld av man mot kvinna.

  Problemet med detta blir förhoppningsvis fler och fler uppmärksammade på. Men nej det var ju inte syftet med "Slagen dam".

  Om det är ohederligt att göra lungcancerstudier bara på män vet jag inte. Däremot tycker jag det vore undermålig "vetenskap".


  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra och insiktsfulla kommentarer, Mia.

   Radera
  2. Tack och tack för allt grävande och att du erbjuder ett ställe där jag kan göra min av partiarkatförespråkare förtryckta späda stämma hörd ;)

   Radera
  3. Ingen orsak!

   Radera
 2. Jag kan minnas fel, men jag har för mig att jag läste någon summering av rapporten när den kom, och tänkte för mig själv: Om män hade fått samma frågor hade de svarat ja på 100% av dem.

  Jag tror inte det var bara våld från partnern som räknades, utan en knuff i krogkön, ett slag på lärarinnans arm från en bråkig skolelev eller en senildement man som gjorde våldsamt motstånd när han blev inföst i duschen av vårdarna. Alla former av mäns våld mot kvinnor, såväl milt som grovt och i alla tänkbara situationer.

  Rätta mig gärna om jag minns fel.

  / Bashflak

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte hur man behandlat data men ja så här står det i en av frågorna.

   "Har det hänt att en man som du inte har och inte har haft en relation med har...

   utsatt dig för fysiskt våld (Med våld menas t ex att bli slagen i ansiktet eller på kroppen, att bli knuffad, att bli upptryckt mot en vägg, att bli sparkad, fasthållen för att bli slagen, biten eller att bli knivskuren eller skjuten)?"

   Och vad gäller sexuella trakasserier finns frågan

   "följt efter dig så att du blivit rädd?"

   Och ja man borde naturligtvis haft en "kontrollgrupp", iaf om man vill blanda in ordet könsmaktsordning eller falsifiera sin teori om att kvinnor skulle vara särskilt utsatta.

   Radera
 3. Det var ungefär så, men det var begränsat till våld inom relation.

  Gränsen gick vid brottsligt våld och en ovälkommen knuff är faktiskt brottslig, även om det sällan leder till åtal.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.