En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 1 augusti 2013

Normkritiken och hedersvåldetNormkritik går bland annat ut på att se kvinnor som strukturellt underordnade män och att se mörkhyade människor som strukturellt underordnade ljushyade människor.

Detta synsätt gör tyvärr att anhängarna får blinda fläckar för vissa företeelser i samhället. Ett tydligt exempel är fenomenet hedersvåld, som företrädesvis drabbar barn till kristna och muslimer med ursprung i Mellanöstern. På SvD Brännpunkt pågår nu en debatt om hedersvåld och den som enligt mig har öppnast ögon i den debatten är integrationsminister Erik Ullenhag.

Han erkänner att både pojkar och flickor drabbas och kritiserar "den fälla som stora delar av det svenska samhället tidigare satt fast i", underförstått det "intersektionalistiska" eller "normkritiska" synsättet om förtryckande strukturer:


"Resonemanget bygger på att vi ska gå försiktigt fram när vi diskuterar hedersvåld för att inte stigmatisera människor. För mig är kritiken obegriplig. Det är klart att vi kan stå upp mot främlingsfientlighet och rasism samtidigt som vi bekämpar hederskulturer. Det ena utesluter inte det andra. Tvärtom. Följden av ett sådant resonemang är nämligen farlig, den är att vi inte vågar ta tag i hedersförtrycket. Och effekten är då att vi sviker flickor bara för att de har en viss etnisk tillhörighet. 
Självklart ska grupper inte kollektivt skuldbeläggas för enskilda övergrepp, men vi ska aldrig tillåta att någon gömmer sig bakom en religion eller en viss etnisk tillhörighet för att försvara övergrepp. Kulturrelativism hör inte hemma i vårt land. I Sverige har varje enskild individ rättigheter som ska främjas och skyddas. Bemötandet från skolan, polisen eller de sociala myndigheterna ska vara detsamma oavsett om det är Emma eller Fadime som söker hjälp".

Han får idag svar av professor Stefan Jonsson som menar att hedersvåldet är patriarkatets fel och antyder att regeringens arbete mot hedersvåld är kränkande mot invandrare.

4 kommentarer:

 1. Ullenhag???
  Tja, då finns det ju ett visst hopp ändå......

  SvaraRadera
 2. Bra jobbat av Ullenhag ! Självklart skall vi inte acceptera hedersvåld. Det är ju bara absurt av Stefan Jonsson att han försöker
  tona ned den mörka sidan hos vissa representanter för vissa kulturer.
  Pelle 2

  SvaraRadera
 3. Nä vad har hänt med Ullenhag under sommaren?!

  "Han erkänner att både pojkar och flickor drabbas"

  "Självklart ska grupper inte kollektivt skuldbeläggas för enskilda övergrepp"

  Ullenhag låter ju som en fullfjädrad näthatare! Han bör genast interneras för att tvingas gå igenom en intensivkurs i feminism och genusvetenskap med Maria Arnholm och Birgitta Olsson.

  SvaraRadera
 4. @feministern

  Ja,Ullenhag börjar bli lite feg. Självklart är alla vita,medelålders,svenska män som inte håller med Stefan Jonsson
  näthatare ;-). De svenska,medelålders,vita männen skall självklart kollektivt skuldbeläggas för allt ont som någonsin har drabbat någon kvinna i världen.Då blir det jämställt som hela bibliotek av genusvetenskap har visat.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.