En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 4 augusti 2013

Damidrotten har dominerat sommarens sportnyheter
 DN:
"Dagens Nyheters sportsidors första uppslag har fyllts med dam-idrott 86 procent av dagarna mellan 15 juni och 25 juli. 
I Expressen är samma siffra 71 och för Aftonbladet 66".

Gunilla Jarlbro, professor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet, "hoppas att sommaren ska vara startskottet på en mer jämlik sportbevakning" enligt tidningen.


DN:s rapportering är alltså överentusiastisk.

Hur hade rapporteringen varit om samma siffror hade varit till herridrottens fördel? Antagligen hade siffrorna fördömts och det hade talats om "gubbvälde". Och om DN hade haft 100% av sportnyheterna om damidrott så hade det hetat "Äntligen är det tjejernas tur".

Själv tycker jag att det är utmärkt att damidrott får plats i rapporteringen. Det är bra att både kvinnliga och manliga sportförebilder finns, inte minst för folkhälsans skull.

Men jag tycker ändå att det råder hyckleri när allt under 50% kvinnor kallas "gubbvälde" och allt över 50% kvinnor ses som fantastiskt.

Bloggat om detta: Jämställdhetsfeministern

3 kommentarer:

 1. Håller med dig. Jag har inget emot att det har skrivits mycket om damidrott underrsommaren. Det har ju trots allt varit några stora dam-mästerskap där Sverige har haft framgångar. Det jag ogillar,precis som du, är att det beskrivs som något fantastiskt när kvinnor har dominerat sportsidorna medan motsatsen hade problematiserats in absurdum.

  Pelle2

  SvaraRadera
 2. Håller med, hyckleriet blir så tröttsamt. Ingen gillar hyckleri och det påverkar trovärdigheten för hela tidningen.

  SvaraRadera
 3. Tack! Då är det alltså inte bara jag som reagerar...

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.