En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 2 november 2014

Är spice-rökning mansidealets fel?


Under den senaste tiden har vi nåtts av nyheten att unga människor i Sverige har dött av att röka drogen Spice.

Som ett brev på posten kommer en feministisk analys av problemet på siten Nyheter 24. Debattinlägget är skrivet av en kriminologistudent och heter "Föråldrat mansideal lurar unga pojkar att börja röka Spice".

Författaren hänvisar till feministisk maskulinitetsforskning och skriver:
"Därför vill jag hävda att pojkars överrepresentation bland Spice-rökare delvis kan förklaras med rådande mansideal. Som tidigare nämnt är det mer än dubbelt så många pojkar som flickor i årskurs två på gymnasiet som rökt Spice". 
Mansrollen, mansidealet, maskuliniteten och liknande är vad feminister använder för att skylla allt världens elände för. Likt vissa religiösa människor använder Satan och likt vissa antisemiter använder Den Nya (eller Judiska) Världsordningen.

Så vad får unga människor att börja röka spice? Wikipedias sammanställning av forskning visar att riskfaktorer för alkoholism är till 40-60% genetiskt betingade. Den här studien visar att män använder mer droger än kvinnor och den här visar att droganvändning kan kopplas till annat riskbeteende. Män tar mer risker än kvinnor, en skillnad som kan ha utvecklats under evolutionen.

Spice är en relativt ny drog och vi kan därför bara spekulera i varför folk använder den. Tills jag blir motbevisad väljer jag att tro att användningen snarare beror på genetik och evolutionärt utvecklad riskbenägenhet, än att tro på feministiska teorier om den destruktiva mansrollen.

14 kommentarer:

 1. Och återigen försöker feministerna få ett fåtal kriminella mäns handlingar att bli något
  som skall förknippas med män,manlighet och mansrollen.Allt i syfte att smutskasta allt vad män gör och få oss att köpa deras ideologi.Helt sjukt !
  Pelle2

  SvaraRadera
 2. Man skulle också kunna tänka sig att det är Feminismens fel att fler män/pojkar söker sig till droger för att må bättre. Att ständigt få höra att man är ett djur, våldtäktsman och satans avkomma kan nog få en del att försöka fly verkligheten.

  Och de kvinnor/tjejer som röker är säkert tvingade av patriarkatet... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har en poäng och det är möjligt att den stämmer. Men jag tror att det är en effekt av internationaliseringen att droganvändningen ökar. Tidigare har det varit sprit, men numera är det ett bredare spektrum av droger.

   Ja, givetvis är det patriarkatets fel att kvinnor och tjejer tar droger… Allt är alltid männens fel i slutändan.

   Radera
 3. Man kanske vill fly undan det ständiga feministiska hatet en stund? Fortfarande helt bisarrt en en sådan destruktiv religion är standardiserad förklaringsmodell i media. Förståeligt att män i Miljöpartiet har ett behov av att ta droger emellanåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske kan vara en delförklaring, men som jag skrev i svar till J.G. ovan tror jag att förklaringen är mer komplex.

   Ja, den agendasättande journalistiken är bedrövlig. Jag använder bloggen och Twitter för att kunna stå ut.

   Radera
 4. Hint till artikelförfattaren:

  Googla normalfördelningskurvan!

  /Bashflak

  SvaraRadera
  Svar
  1. Normalfördelningskurvan handlar väl om IQ? Jag hittar inga studier på att IQ och droganvändning har något samband vid en snabb sökning. Jag skulle faktiskt bli ganska förvånad om det fanns ett sådant - har träffat en hel del högintellektuella människor som tar eller har tagit droger.

   Radera
  2. Normalfördelningskurvan handlar om allt som har en statistisk fördelning. Och den är så gott som alltid bredare för män än för kvinnor.

   /Bashflak

   Radera
  3. Variabler är inte alltid normalfördelade, vilket t.ex. är anledningen till att det finns icke-parametriska statistiska analysmetoder som inte kräver normalfördelning.

   På din blogg finns empiriska belägg för att IQ var normalfördelat i Skottland i en undersökning och att standardavvikelsen var större för män än för kvinnor - så att det gäller för IQ kan jag köpa.

   Men att det gäller ALLT - det vill jag se empiri för innan jag tror. Jag är skeptisk till universella förklaringsmodeller, oavsett om de är feministiska eller ickefeministiska.

   Radera
 5. Det är flickors fel att pojkar röker Spice eftersom pojkar/män tar risker för att imponera på kvinnor ;)

  http://spp.sagepub.com/content/1/1/57.abstract

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Så blir det om man vänder på argumenten i könskriget.

   Radera
 6. Haha, För spice har INTE alls att nånting att göra med det totalt misslyckade kriget mot narkotika. Haha jag dör

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger mycket i det.

   Det hamnar vid sidan om denna bloggs fokus, men jag tycker att potheadsen gott kan få odla sina plantor för eget bruk och röka ifred. Cannabis är ingen ofarlig drog, men mindre farlig än alkohol, cigarretter och spice.

   Dödsdrogen spice skulle försvinna från marknaden och många brottssyndikat skulle få minskade vinster.

   Vi har provat att nå nolltolerans i 25 år nu, målet missades grovt, och det är dags att börja tänka skademinimering istället.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.