En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 25 november 2014

Teknikkonsulten ÅF kvoterade in kvinnor under hela september



I skrivande stund föreläser VD och koncernchefen för teknikkonsultbolaget ÅF på ett seminarium. Han berättar enligt vad som twittras om att ÅF kvoterade in 100% kvinnor under september månad. Koncernchefen kallade det enligt uppgift för Ladies' Month.

Uppgiften bekräftas på företagets hemsida, men där kallas kampanjen för EVEN ODDS.
"During September 2014, ÅF only signed new employment contracts with women. The reason for the campaign was an active measure taken within the framework of ÅF’s gender equality efforts and the EVEN ODDS process that intends to increase the number of women at ÅF".
Trots att det här är solklar kvotering så använder ÅF inte det ordet. Istället står det på samma hemsida:
"ÅF always looks for expertise, not gender". 
Jaså, hur rimmar det med vad företaget gjorde i september? De män som sökte jobb på ÅF valdes uppenbarligen bort, oavsett kompetens och expertis, och just på grund av sitt kön.

Det här kunde ha varit ett klockrent ärende för Diskrimineringsombudsmannen (DO). Men DO bryr sig bara om könsdiskriminering när det drabbar kvinnor.

Om någon man som kan dokumentera att han sökte jobb på ÅF i september 2014 och läser detta, så uppmanar jag honom istället att vända sig till Centrum för rättvisa. De driver stundtals könsdiskrimineringsärenden i domstol när DO struntar i det.

5 kommentarer:

  1. Visar man att man agerar på det sättet så är risken stor att förtroendet sjunker för företaget och ledningen. Inom vilka andra områden diskriminerar ÅF...? Chefstjänster? Kompetensutveckling? Uppgifter på mest eftertraktade kunder?

    "EVEN ODDS" och "ÅF always looks for expertise, not gender" förstår ju vem som helst att det är en lögn. Sådant urholkar också förtroendet.

    Intentionen är säkert god men att ge fingret till individer pga deras kön landar aldrig väl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Kvotering är inte populärt och ger badwill.

      Radera
  2. Det är ju dock bra att veta hur dom agerar. Om jag som man skall söka jobb någon gång så vet jag att jag redan från början kan välja bort ÅF eftersom dom bara satsar på kvinnor..
    Pelle2
    P.S dom kanske skall ändra sitt namn till Ångpannefeministerna ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Ja, det kan vara bra att veta. Finns andra teknikkonsulter att jobba för och anlita som strikt går efter kompetens, oavsett kön.

      Radera
  3. Känns skönt att jag precis sagt upp mig därifrån!

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.