En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 18 september 2014

Är mäns självmord mansrollens fel?

I förra veckan tog Aftonbladet förvånansvärt nog upp en mansfråga: att 70% av dem som begår självmord är män.

Nästan lika förvånande var att tidningen hänvisade till en riktig expert på området för att förklara varför.  Experten heter Gergö Hadlaczky och är forskare vid NASP - Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa.

Enligt Aftonbladet menar Gergö Hadlaczky att följande faktorer kan förklara att så många män tar livet av sig:
"• Psykisk ohälsa. Vissa psykiska funktionshinder - som autism och ADHD - som är vanligast bland män innebär högre självmordsrisk än dem vanligast bland kvinnor, som depression och ångest.
• Självmordsmetoder. Män använder "våldsammare" metoder med högre dödlighet. De hänger eller skjuter sig. Kvinnor förgiftar sig. Deras självmordsförsök är oftare ett 'rop på hjälp'.
• Hjälpsökande. Män är mer obenägna att söka professionell hjälp vid psykisk ohälsa.
• Sociala nätverk. Män sluter sig i högre grad vid psykisk ohälsa - kvinnor vänder sig oftare till sitt sociala nätverk.
• Skillnader i beteende. Män är mer aggressiva och impulsiva och dricker mer alkohol.
• Hjärnan. Det finns stora könsskillnader i hjärnstrukturen i specifika områden (som amygdala) som är kopplade till psykisk ohälsa. Även skillnader i receptorer relaterade till signalsubstansen serotonin. Samt hormonella skillnader i HPA-axeln (hypothalamus-hypofys- binjurebarksaxeln).
• Sexuell differentiering i lívmodern. Ju mer manliga könshormoner som fostret översköljs av i livmodern desto större aggressivitet och impulsivitet i vuxen ålder.
• Genetiska skillnader. Det finns en genvariant som är kopplad till självmord hos deprimerade män, men inte hos deprimerade kvinnor".
Men Aftonbladet lyckades hitta en förklaring till. Artikelns rubrik anpassades till just den förklaringen.

För dessutom intervjuades "mansforskaren", pedagogen och pensionerade professorn Lars Jalmert. Han menar att "mansrollen" är en ytterligare faktor. Att män som inte klarar av att leva upp till mansrollen är mer benägna att ta livet av sig.

Som av en händelse stod Lars Jalmert även på partiet Feministiskt Initiativs riksdagslista.

Jag skrev igår att samma parti ger mansrollen skulden när kvinnor påstås drabbas värst. Nu får vi veta att mansrollen får skulden även när män drabbas värst. Är det inte vidunderligt med en sådan fantastisk förklaringsmodell som fungerar i alla situationer? Förklaringsmodeller som kopplar alla problem till samma orsak hittar vi annars främst hos de religiösa fundamentalisterna.

I självmordsforskningsfrågan har jag istället högt förtroende för självmordsforskaren Gergö Hadlaczky och jag kan tänka mig att de punkter han tar upp är väl belagda med riktig forskning.

Lars Jalmert önskar jag en lycklig, fridfull tillvaro som feministisk pensionär.

5 kommentarer:

 1. Bra och viktigt inlägg. Intressant att det kommer ett yttre perspektiv till tals (och i Aftonbladet!), detta är ovanligt. Men också helt förväntat att det styrs upp av journalisten så att vi skall förstå hur det egentligen ligger till (enligt feministiska föreställningar).

  SvaraRadera
 2. AB-artikeln radar upp en lång rad biologiska/psykologiska faktorer till att män drabbas värst, men drar ändå till med en rubrik som antyder att genus är den stora boven, vilket är missvisande. Det är bara en liten pusselbit, men samtidigt det som är lättast att påverka.

  Men för att mansrollens bidrag ska gå att påverka, måste män tillerkännas samma skyddsvärde som kvinnor har. Och så länge inte ens feminister och genustroende som påstår sig vilja förändra mansrollen tilldelar män samma skyddsvärde som kvinnor, vem ska då göra det? Jämställdister förlöjligas när vi gör det. "Cry me a river, gråtrunka, etc"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klockrent. Av samma anledning har jag (som ännu inte röstar SD) lite svårt att tro på de som säger sig uppriktigt vilja diskutera med SD-röstare.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.