En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

onsdag 17 september 2014

Fi skriver om dyr manlig våldskulturPartiet Feministiskt Initiativ (F!) har fått in en insändare i dagens Folkbladet. Artikeln andas en fåfäng önskan om att fler män än idag ska omfamna feminismen. En företrädare för partiet skriver att det inte är männen själva, utan mansnormer, som har fått män att skapa en våldskultur. Vidare:
"Denna våldskultur kostar samhället enorma summor för sjukvård, förstörd egendom, rättegångskostnader och kriminalvård".
Jag har tidigare kommenterat denna typ av resonemang så här:
"Om vi ska ta reda på vad manligheten kostar samhället måste vi samtidigt räkna in vad manligheten ger oss i reda pengar. Antagligen skulle en ordentlig undersökning av manlighetens nettokostnader slå fast att män bidrar med mer skattemedel än vad de förbrukar. Att män bidrar till mer än hälften av BNP. Man kan ha invändningar mot en sådan analys, men manlighetens förtjänster går inte att ignorera om man nödvändigtvis vill prata om manlighetens kostnader". 
Artikelförfattaren fortsätter med att berätta för oss att kvinnor drabbas värst av den våldsamma mansnormen. Inte förvånande - enligt F! drabbas kvinnor alltid värst av så gott som allt.

Men även männen drabbas, enligt artikeln.
"Helt fredliga företeelser som att älska en annan man, gråta offentligt men inte på en sportarena eller bära nagellack kan vara förenat med livsfara". 
Jag har aldrig hört talas om något fall där en man har utsatts för livsfara för att ha gråtit på någon annan plats än en sportarena.

Många andra situationer kan dock vara förenat för livsfara för män. Det kan handla om att gå på krogen, gå hem efter krogen, titta på fel person vid fel tillfälle, vara sambo eller gift med en våldsam kvinna, och så vidare. Även om man inte ska överdriva riskerna.

Och de flesta män är trots allt heterosexuella. Män utgör majoriteten av offren för mord, dråp och misshandel. Partnervåldets förekomst är ungefär jämnt fördelad mellan könen enligt den internationella forskningen. I genomsnitt fyra män eller pojkar per år dödas av en kvinna i nära relation, enligt denna BRÅ-rapport.

Det är bra att F! åtminstone halvhjärtat lyfter fram våld som drabbar män och mer helhjärtat lyfter fram våld som drabbar kvinnor.

Skribenten kunde också ha nämnt att samtliga våldsbrott i samhället begås av 4% av befolkningen, alltså av en liten minoritet, samt att våld mot oskyldiga män eller kvinnor ses som avskyvärt av de flesta. Det finns ingen manlig våldsnorm och ingen manlig våldskultur, utan det finns våldsbrottslingar av olika kön, som ska straffas enligt de lagar som finns och stiftas*.

F!:s lösning mot våldet, att bekämpa mansnormen, tror jag alltså inte alls på. Där förlitar jag mig hellre på kriminologin, psykologin och andra empiriskt grundade vetenskaper, än på feminismen.

(*: stycket tillagt i efterhand)

8 kommentarer:

 1. Ännu en gång en massa snömos från feministerna om manlig våldskultur.
  Samhället har lagar för att om möjligt förhindra att någon utövar våld och straffa de som trots allt begår våld.De allra flesta män utövar heller inget våld och tycker genuint illa om de som gör det. Att då påstå att det finns en manlig våldskultur är ju enbart skitsnack.
  Skulle däremot vilkja påstå att det finns en radikalfeministisk offerkultur som ständigt strävar efter att framhålla kvinnor som offer i alla möjliga och omöjliga sammanhang.

  Pelle2

  SvaraRadera
 2. Återigen inses att F! är ett helt onödigt tillskott till partifloran. Vi har redan ett parti som tar upp alla nackdelar som en viss folkgrupp ger utan att ta upp några av fördelarna.

  SvaraRadera
 3. Dags att krossa Fi:s världsfrånvända hatkultur. Desto snabbare, desto bättre.

  SvaraRadera
 4. Tack för bra kommentarer! Pelle2, du tog upp saker som jag tyckte att inlägget saknade, så jag lade till ett stycke i efterhand:

  "Skribenten kunde också ha nämnt att samtliga våldsbrott i samhället begås av 4% av befolkningen, alltså av en liten minoritet, samt att våld mot oskyldiga män eller kvinnor ses som avskyvärt av de flesta. Det finns ingen manlig våldsnorm och ingen manlig våldskultur, utan det finns våldsbrottslingar av olika kön, som ska straffas enligt de lagar som finns och stiftas".

  SvaraRadera
 5. Det är precis här jag drar paralleller med SD. De tar en minoritet av invandrarna som begår brott, kallar det "invandrarkultur" och ser den som ett hot mot Sverige. F! tar en minoritet våldsamma män och utifrån dem ritar upp en karikatyr av "manlighet". Som männen är smittade av och odlar. Denna manlighet eller mansnorm säger de sig sedan bekämpa. Sen missar de som vanligt det sexuella spelet. De våldsamma männen blir knappast straffade av kvinnor i det sexuella spelet. De ses som "spännande" och "snälla innerst inne". En våldsam man får chansen att misshandla den ena kvinnan efter den andra.
  Tur att ändå tillräckligt många såg igenom retoriken för att inte rösta in F!. Synd att det inte funkade med SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle säga att det finns paralleller med vad F! skriver och vad SD:s sympatisörer skriver. Jag har inte hittat något exempel på att SD kallar brott för "invandrarkultur", gör du?

   Jimmie Åkessons famösa debattartikel i Aftonbladet 2009 innehåller följande:

   "att Sverige skulle ha flest våldtäkter i Europa och att muslimska män skulle vara mycket kraftigt överrepresenterade bland förövarna"

   Det liknar F!:s resonemang i gårdagens text i Folkbladet, men är inte helt parallellt.

   Radera
 6. Det finns lika många personer som begår våldsbrott som det finns personer som röstade på f!.

  SvaraRadera
 7. www.di.se/artiklar/2014/9/17/schimpanser-vinner-pa-att-fora-krig/

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.