En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

fredag 26 september 2014

Genusarbete i brandkåren sätter liv på spelI somras inträffade den värsta skogsbranden på många årtionden i Sverige. Vi var många som höll tummarna för brandkåren då, för att den skulle få kontroll på branden så fort som möjligt. Brandkåren utför dagligen ett livsviktigt arbete i samband med bränder, trafikolyckor och andra tillbud.

Om brandkåren fick ägna sig helhjärtat åt att släcka och förebygga bränder, och om alla som anställdes vid brandkåren skulle ha tillräckligt höga fysiska krav på sig, så skulle brändernas fara för liv och egendom kunna minska.

Men tyvärr verkar den svenska genusbranschen ha utsett brandkåren till ett särskilt angeläget renoveringsobjekt. Brandkåren som en vit, manlig bastion ska bekämpas till varje pris, hellre än att bränderna bekämpas så effektivt som möjligt. Dessutom ska all kritik mot brandkårens genusarbete bekämpas, som om kritik vore lika livsfarlig som bränderna.

För mig är det självklart att alla som uppfyller de tillräckligt höga fysiska och övriga krav som brandkåren ska ställa ska kunna anställas vid brandkåren, oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning, utseende, hobbys och matpreferenser.

Däremot måste vi acceptera att olika yrken kan domineras av olika befolkningsgrupper, om samhället ska kunna fungera så effektivt som möjligt.

Jag har inte så mycket mer att orda om detta, utan vill mest bidra med några lästips i ämnet, som sammantaget motiverar rubriken på blogginlägget:

"Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap" (Toklandet)
"Vad har vi räddningstjänsten till?" (Susanna's Crowbar)
"Det skaver rätt mycket det där om MSB" (Toklandet)
"Krav på brandmän sänks för kvinnors skull" (Pär Ströms blogg)
"Kvinnor som brandsoldater" (Genusdebatten)
"Brandutbildad nobbades, nagelskulptris fick jobbet" (Genusnytt)
"Feminism i brandkåren kan nu skörda liv" (Genusnytt)
"Brand i Genusland" (Tanja Bergkvists blogg)
"Dödsfall väntas: Fysiska krav sänkta för kvinnliga brandmän" (PappaRättsGruppen)
"Manliga brandmän – ett allvarligt problem. Lösningen är kvinnor" (Jämställdhetsfeministern)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.