En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 23 september 2014

Ondskefulla män i nyhetsrapporteringenVissa bloggare reagerar på hur kvinnor skildras i nyhetsrapporteringen: att de i många fall uppmärksammas för sitt utseendes skull, inte för vad de åstadkommer. Det ligger mycket i det.

Men jag har samtidigt reagerat över hur män skildras i nyhetsrapporteringen. Jag har ofta använt Google News för att hitta uppslag till blogginlägg, och har då gärna sökt på ord som "män" eller "kvinnor".

Då dyker de obligatoriska feministiska kolumnerna upp, som jag många gånger har kommenterat här på bloggen. Dessutom är det oundvikligt (prova själv!) att upptäcka att själva nyhetsrapporteringen regelmässigt vidarebefordrar en schablonbild av att män är övervägande brottsliga eller bara allmänt ondskefulla, och att kvinnor övervägande är offer eller på annat vis innerligt kvinnligt goda på något sätt.

Jag har länge tänkt att skriva något om detta, och kanske sammanställa lite torr statistik. Men så hittade jag en nyskriven text på norska istället, på Dagsavisens hemsida, som formulerar det bra och mer levande. Här är en del av texten, översatt:
"Med jämna mellanrum kan vi läsa rubriker om män med destruktivt beteende; män som slår, män som våldtar, eller män som hatar kvinnor. Dessa män finns, men inte i den utsträckning som vi skulle tro om vi skulle ta det som lyfts fram i norska medier som allmängiltigt. Detta är bara en liten och ofta marginaliserad del av den manliga befolkningen. Den 24 augusti tryckte (tidningen) VG en artikel med rubriken 'Hur man känner igen en kvinnlig psykopat', och även här började det med att det finns tre gånger så många män som är psykopater, och detta påstående får stå ensamt, utan hänvisning till statistik eller forskning. Genom att de mörka segmenten i den manliga befolkningen är ständigt belysta, förlorar vi vårt fotfäste och vår förmåga att tänka kritiskt. Vi upprätthåller myten om att ondska nästan uteslutande existerar hos män. 
I ett land där det fortfarande ropas om jämställdhet, kan man ställa sig förbryllad över detta ensidiga fokus. Ondskan måste fram i ljuset, men vi måste dra oss tillbaka lite och ställa oss frågorna: Vad är ondska? I vilka kläder kan ondskan existera? När läste du rubriker senast om kvinnor som hatar män? Ja, jag medger att vi har kunnat känna en lätt bris på sistone, ett litet väderomslag, och vissa mansfrågor har nått tidningarna".
(fortsättning på norska här)

Jag hoppas att jag någon gång kan skriva om att denna bris, detta väderomslag, även har nått Sverige. Till dess rekommenderar jag finanstidningar, tekniktidningar, lokalpress eller andra specialiserade tidningar - inte rikstäckande nyhetsmedier - för balanserade nyheter om män. Om man tilläventyrs vill hitta ett ställe där man kan läsa om att illgärningar trots allt inte bara begås av män så finns Maukonens blogg.

Till sist, de första tio träffarna på "kvinnor" på Google News vid ett slumpvalt ögonblick:

1. Kvinnor med högt blodtryck får inte samma behandling som män
2. Finnes: 800 kvinnor till bolagsstyrelserna
3. Middag för 10 000 ska hjälpa fattiga kvinnor
4. Ge kvinnor och invandrare plats i styrelserna
5. Unga kvinnor till sjukhus efter vattenplaning
6. Andelen kvinnor i riksdagen fortsätter att minska
7. Två kvinnor överfölls samma natt
8. Fler kvinnor inom Hallandspolisen
9. Det finns kvinnor som uppskattar analsex!
10. Fler kvinnor söker sig till mansdominerad teknikbransch

(Jag misstänker att bloggens trafik från sökmotorer kommer att öka av nr 9, men det var inte avsiktligt…)

Första tio träffarna på "män" på Google News vid samma ögonblick:
1. Tatu-stjärnan fördömer homosexuella män
2. Män får aldrig vara offer
3. Männen måste ändra på sina könsroller
4. FP:s olika kampanjer till män och kvinnor
5. Två män drack Baileys - dömdes till fängelse
6. "Alkohol våldtar inte, män våldtar"
7. Långa straff för män som sålde knark på nätet
8. Unga män inte längre SD:s främsta stödgrupp
9. Två män döms för häleri till villkorlig dom
10. Två män misstänks för avgasattack på tiggare

2 kommentarer:

 1. Väl rutet. Bara en liten "caveat" när det gäller tipset om att läsa finanstidningar för att få saklig rapportering: Ni som bor kvar i Sverige har ju Veckans Affärer som en av de stora i genren. Och mer manshatande publikation får man leta efter. Nu är deras affärsidé att vara ett vänsteralternativ till Affärsvärlden (mycket miljö, CSR etc) och det har jag full respekt för. Men om man är trött på genus och inte vill ha högt blodtryck så är den mindre bra. Min slutsats är att inga svenska mediekategorier slipper undan genus. Läs utländsk press istället. Eller bloggar : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för medhåll och för kommentaren om Veckans Affärer. Jag läser inte den själv, men har hört liknande saker om den tidigare.

   Nej, genus slipper man inte ifrån i det här landets medier längre, inte ens i de jag nämnde, men det är många positiva nyheter om män som balanserar de negativa i t.ex Dagens Industri, Ny Teknik etc.

   Men omvärlden börjar komma ikapp Sverige! Jag hittade >380 hyllande artiklar igår på Google News om skådespelaren Emma Watsons feministtal (som jag inte orkar lyssna på). De flesta av artiklarna var i engelskspråkig press och många i "seriösa" tidningar.

   Det är nog som du säger, vill man slippa feministisk genuspropaganda och vill läsa något på svenska så är det nog bara bloggar som gäller. Ingen tidning.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.