En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 28 september 2014

Stopp för manliga professorer i Lund

Sydsvenskan skriver om Lunds universitet:
"I somras stoppade rektor Per Eriksson under en vecka alla utnämningar av professorer. Anledningen: det är alldeles för få kvinnor". 
"Ledningen har också beslutat att eftersom de flesta 'kallade' professorerna varit män, så är det nu kvinnornas tur. De nästa tio professorerna ska vara kvinnor, slår vice rektor fast i ett PM".
Ett solklart fall av könsdiskriminering. Jag hoppas att någon av dem som kommer att bli könsdiskriminerade väljer att ta strid och att Lunds universitet hamnar i domstol.

För några år sedan åkte universitetet SLU dit i tingsrätten för att ha diskriminerat kvinnor i intagningen för veterinärutbildningen, där kvinnor är i stor majoritet. De kvinnor som diskriminerades fick skadestånd och könsdiskrimineringen upphörde.

10 kommentarer:

 1. Könet är nu officiellt en kompetens alltså.

  SvaraRadera
 2. Det är tyvärr omöjligt att föreställa sig att Lunds universitet skulle kunna dömas för könsdiskriminering då det är män som diskriminerats. Om det hände skulle det leda till lagändringar så att det blev könsspecifikt vilka som får och inte får diskrimineras (det var väl också vad som hände efter händelsen med veterinärutbildningen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte lika säker. Uppsala universitet har fällts i HD för att ha diskriminerat svenskar med infödda föräldrar.
   http://www.unt.se/uppland/uppsala/uppsala-universitet-fallt-for-diskriminering-406296.aspx?s=844493&e=889520&p=1089620&d=2012-3&c=1699715&st=0m0s

   Kollade just in Diskrimineringslagen och den ser könsneutral ut och skulle kunna passa in på Lunds universitets agerande.

   Kan tänka mig att Centrum För Rättvisa tar det här fallet. De har tidigare framgångsrikt fällt universitet för kvotering=diskriminering.

   Radera
 3. Har för mig att de i domen vid SLU hänvisade till EU-lagen, som går över Sveriges lag, och den är allt annat än könsneutral. I artikel 2 §4 står det:

  "Detta direktiv skall inte hindra åtgärder som främjar lika möjligheter för kvinnor och män, i synnerhet när det gäller att avlägsna befintliga ojämlikheter som påverkar kvinnors möjligheter på de områden som nämns i artikel 1.1"

  M.a.o, helt ok att diskriminera män.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj då, har feministisk lagstiftning nått EU? Det var nytt för mig.

   Europeiska Konventionen om mänskliga rättigheter säger annars:

   "Åtnjutandet av de fri- och rättigheter som anges i denna konvention skall säkerställas utan någon åtskillnad såsom på grund av kön, ras, hudfärg, språk, religion, politisk eller annan åskådning, nationellt eller socialt ursprung, tillhörighet till nationell minoritet, förmögenhet, börd eller ställning i övrigt".

   Men jag är ingen expert på EU-lag, så det kanhända att du har rätt.

   Radera
 4. Du är nog mer optimistisk än jag, Ekvalist (vilket uppskattas:)

  SvaraRadera
 5. Det är ju helt absurt att bara utnämna kvinnor till professorer utifrån deras kön.Vad är det i deras kön som gör dom mera lämpade än män ?
  Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. En väldigt berättigad reaktion och fråga!

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.