En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 30 september 2014

"Kvinnor mest sparsamma"Sydsvenskan har idag en artikel med en rubrik (samma som min, men utan citationstecken) som gör det underförstått att män är mer slösaktiga än kvinnor.

Men läser man vidare i artikeln så står det:

"Kvinnor är mer benägna att sätta pengar på sparkonto än män som i större utsträckning köper fonder och aktier".

Rubrikens slutsats följer inte av artikeln. Det vore däremot på sin plats att jämföra den genomsnittliga sparkontoräntan med den genomsnittliga årsavkastningen från fonder och aktier. Sist jag kollade var räntan på mitt sparkonto väldigt nära noll. Det är alltså en väldigt dålig affär att spara pengar på min banks sparkonto.

Själv sparar jag varken regelbundet på sparkonto eller köper fonder och aktier. Jag äger min bostad och amorterar på lånen istället. Det ser jag som en bättre och tryggare långsiktig investering för den inkomstgrupp som jag tillhör.

2 kommentarer:

 1. Håller med. Det är ju idiotiskt att spara pengar på ett vanligt konto hos någon av storbankerna. Även om du väljer att spara i räntefonder så lär du väl få en större avkastning. Tar du lite större risker och satsar på aktier så kan du som regel tjäna ännu mer.
  Att spara i aktier är ju också ett sparande dock med högre risk.
  Pelle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den stora majoriteten som sparar på sparkonto gör det hos storbankerna, och det är ju en dålig affär.

   Har dålig koll på fonder. Provade en gång med en mindre summa men förlorade pengar på det, vilket avskräckte mig. Aktier tänker jag mig att man måste vara ganska insatt i för att tjäna på, och jag ids inte sätta mig in i aktiemarknaden.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.