En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

lördag 20 september 2014

Svenska kvinnor mer välmående än svenska mänI dagarna har opinionsföretaget Gallup släppt en ny rapport om välmåendet i världen. Sverige hamnade på plats nummer åtta i världsrankingen.

Gallup har intervjuat folk över hela världen angående hur väl de mår utifrån fem olika kategorier: syftesmässigt, socialt, finansiellt, samhällsmässigt, samt fysiskt välmående. Sverige hamnade på första plats i världen när det gäller finansiellt välmående.

Goda nyheter. Ändå blev jag misstänksam med mina genusglasögon på nästippen: det saknas ett genusperspektiv i nyhetsrapporteringen om Gallup-undersökningen. Så jag beställde den.

Mycket riktigt fanns det faktiskt ett genusperspektiv i rapporten. I många fattiga länder har kvinnor i vissa hänseenden sämre välmående än män, särskilt finansiellt sett. Men det gäller inte riktigt i rika länder.

Följande genusmässiga skillnader skriver rapporten om när det gäller Sverige:
"Notably, Swedish women are more likely than men to be thriving in both community well-being (51% vs. 39%, respectively) and social well-being (33% vs. 24%). 
In some cases, Sweden’s general prosperity and strong social safety net are reflected in comparisons to Europe as a whole. For example, women in Sweden are substantially more likely than European women overall to be thriving in purpose well-being (35% vs. 21%) and community well-being (51% vs. 29%). Sweden’s family- friendly labor laws are likely a factor in these results". 
Men vissa feminister hävdar ju att kvinnor är strukturellt förtryckta i Sverige. Att Sverige är ett patriarkat med en stenhård könsmaktsordning, en social maktordning som reproducerar sig själv hela tiden, underordnar och förtrycker kvinnor dag som natt, och gör männen till förtryckare.

Om patriarkatet finns, hur kommer det sig då att svenska kvinnor uppger högre välmående än svenska män?

Relaterat blogginlägg: Kvinnor i rika länder är lyckligare än män

6 kommentarer:

 1. En viss feministisk bloggare med initialerna LD skulle nog säga att "kul för dem att de tror att de mår bra, de vet bara inte att de egentligen är förtryckta och mår skit".

  SvaraRadera
 2. Nu sitter det ett gäng feminister och tänker att "Det här kan ju bara inte stämma, JAG mår ju dåligt och har inga pengar".

  SvaraRadera
 3. Det är ju givetvis svenska talibanmän som ligger bakom undersökningen. De har säkert skrämt kvinnorna till att svara att de mår bra, eftersom de uppenbarligen inte vågat säga sanningen. I landet där vi baserat på mörkertal har beräknat att det sker 100 våldtäkter varje dag, så kan de omöjligt vara så att kvinnorna mår bättre än männen. Det förstår ju vem som helst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En möjlig men något konspiratorisk förklaring ;)

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.