En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

lördag 13 april 2013

Breivik är även motståndare till den globala kapitalismen

Den norske terroristen och massmördaren Breivik används ibland som verbal knölpåk mot dem som ifrågasätter att det finns osynliga maktstrukturer som gör män till förtryckare och kvinnor till offer.

Senaste exemplet är dramatikern Lo Kauppi (läs mer i bloggen Certatio), som dock glömmer att nämna att Breivik även kritiserar den globala kapitalismen i skarpa ordalag. “Kapitalism”, “kapitalist” och "kapitalistisk" förekommer sammantaget 140 gånger i Breiviks manifest.

Ett exempel är att manifestet har ett helt avsnitt som heter “Globaliserad kapitalism – ett annat skäl bakom Europas fall”.

Breivik framför även antikapitalistisk kritik mot EU och skriver att unionen
“har alltid backat storföretagens intressen som har varit tillgång till större marknader. De bryr sig inte automatiskt om någon nationell suveränitet eller gränser, vilka är nödvändiga för den fortsatta existensen hos varje verkligt fritt samhälle”.
Vidare:
“Jag är emot global kapitalism eftersom globala företag har för mycket politiskt inflytande”.
Staten är genomkorrupt och en “politiskt kapitalistisk enhet” enligt Breivik:
“staten bygger på kortsiktigt tänkande. Stater belönar fuskare och trixare, vilket gör det osannolikt att vi någonsin kan besegra dem i spelet om vem som får behålla rättigheter. Därför står vi inför ett dilemma. Staten är en politiskt kapitalistisk enhet”.
Han ser även den globala ekonomin som ett problem:
“den nya 'globala ekonomin' betyder att medelklassen av europeiska och amerikanska arbetare måste tävla om jobben med folk på andra sidan världen där det inte finns någon minimilön och praktiskt taget inga regleringar”.
Men de globala kapitalisternas värsta brott enligt Breivik är ändå att de främjar invandring av muslimer. Längre fram i manifestet blir han alltmer hätsk mot de kapitalistiska globalisterna:
“Europas nuvarande status är ganska lik tillståndet under Andra Världskriget. Istället för att stå inför en utomstående fiende är fienderna marxister, suicidala humanister och kapitalistiska globalister i våra samhällen”.
Han ser invandringen av muslimer, vilket de globala kapitalisterna främjar, som ett “folkmord”.
“Detta är inget mindre än ett folkmord som underlättas och främjas av våra egna eliter, främst marxistiska, suicidalt humanistiska och kapitalistiskt globalistiska politiker och journalister. De kommer till slut att få betala det ultimata priset för sina krigsförbrytelser”.
De globala kapitalisterna, liksom andra “multikulturalister”, måste enligt Breivik döden dö.

Här är en jämförelse mellan antal gånger som olika ord nämns i Breiviks 1500 sidor långa manifest.

Islam/islamsk - förekommer ca 2600 gånger
Muslim/muslimsk - ca 2300 gånger
Ord med -marx- i - ca 1100 gånger
Multikulturell/multikulturalist - ca 1100 gånger
Feminism/feminist/feministisk - förekommer 198 gånger
Kapitalist/kapitalism/kapitalistisk - förekommer 140 gånger.

Vid en ärlig jämförelse så nämns kritiken mot feminismen och den globala kapitalismen endast i förbigående. Som två stickspår. Breiviks näst främsta hatobjekt är muslimerna och det främsta hatobjektet är alla infödda européer som accepterar muslimsk invandring.

Om man mot denna bakgrund använder Breivik som en knölpåk mot icke-feminister så kan man alltså lika gärna använda Breivik som en knölpåk mot antikapitalister och globaliseringskritiker.

Bekvämt nog nämns inte detta av Maria Sveland, Lo Kauppi, Mattias Gardell och andra som tjatar om Breivik i sitt politiska arbete.

Tidigare inlägg: Motiverade Breivik sina terrordåd med antifeminism?

6 kommentarer:

 1. Haha kanske för att de själva är "antikapitalister". Undrar vad t ex Sveland skulle säga om HON skulle bli ihopbuntad med Breivik. Nää, nu är du orättvis, inte JAG.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger nog något i det du skriver...

   Radera
 2. och SVT & TV4 nickar dumt med utan minsta tendens till ärlig kritik...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så det går till? Jag har själv inte sett TV ta upp saken.

   Radera
 3. Många extremfeminister(kanske de flesta) är anhängare av vänsterpartiet.Se t.ex Schyman som i och för sig grundade Fi men
  som var partiledare för vänsterpartiet.Klart att dom inte vill prata om Breivik som kommunist trots att han ogillar kapitalism precis som VP.
  Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Breivik ogillar global kapitalism. Men lokal och nationell kapitalism gillar han. Han är samtidigt anti-marxist, vilket framgår av några av citaten. Så det är fel att kalla honom kommunist.

   Men några av vänsterpartiets frågor, som kritik mot fria marknader, kritik mot globalisering och mot global kapitalism, liknar kritik mot detta i Breiviks manifest.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.