En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 7 april 2013

Starkt motstånd mot delad föräldraförsäkring

Dagens Arena skriver att Socialdemokraterna diskuterar att vika en större andel av föräldraförsäkringen till papporna. Men motståndet bland svenskarna är stort.
"En Novusmätning som TV4 Nyheterna har gjort visar att 23 procent av väljarna vill att S ska jobbar för fler pappamånader, medan 54 procent är emot. Bland de egna S-väljarna är bara 32 procent för och 45 procent är emot förslaget".
En undersökning som Kristdemokraterna beställde förra året visade att 84 procent av svenskarna ansåg att “föräldrarna ska få bestämma själva hur de vill fördela månaderna inom föräldraledigheten”, och bara 11 procent ansåg att “riksdagen ska bestämma hur många månader mamman eller pappan måste ta ut genom kvotering”.

Själv har jag ingen stark åsikt i frågan men lutar åt att tycka att det borde vara upp till föräldrarna att avgöra hur föräldraförsäkringen ska delas. Särskilt med tanke på opinionsläget.

Det finns viktigare jämställdhetsfrågor att hantera, som mäns diskriminering i lagstiftningen eller pojkars betygsdiskriminering i skolan.

6 kommentarer:

  1. Till skillnad från det mesta som radikalfeministerna pratar om (patriarkat, könsmaktsordning, kvotering etc) är individualiserad föräldraförsäkring ett konkret exempel på praktisk politik. Jag ser det som en principiellt riktig vidareutveckling av den generella välfärdspolitiken. Största motståndet kommer inte från de borgerliga utan från de S-kvinnor med mer traditionella värderingar, som med rådande pensionssystem får lägre pensionspoäng. (Anders Borg lär t.ex. ha sagt att det antingen blir det mer jämställt när männen tar ut mer ledighet eller också sparar staten pengar om männen inte tar ut sina månader och båda sakerna är ju ganska bra.)
    Erik S

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att förädrarna skall få välja själva hur de tar ut ledigheten. Det stöds ju dessutom av en majoritet av befolkningen
    som du säger.
    Redan nu tas ju mer och mer av föräldraledigheten ut av bägge parter på frivillig basis. Då förstår jag inte varför politikerna,som skall företräda folkviljan, skall tvinga fram en lagstiftning som tvingar föräldrarna att dela på ledigheten eller förlora den.

    Om den ene föräldern är en egenföretagare t.ex så kan kanske han eller hon inte vara borta från jobbet särskilt länge. Skall man då straffa egenföretagaren och dennes barn genom att dra in ledigheten som denne inte kan ta ut medans partnern kanske kan göra det ?
    Pelle2

    SvaraRadera
  3. Det är det som Pelle2 skriver här som gör att jag väger över åt att tycka som majoriteten. Visserligen vore det önskvärt om männen tog ut mer föräldraledighet - då får män bättre kontakt med barnen vilket är bra av många anledningar.

    Men livet ser ut på olika sätt för oss. Vissa är egenföretagare, andra kanske inte kan lösa föräldraledigheten av andra skäl.

    Att kvotera är fel sätt för att uppnå en enligt mig önskvärd förändring. Denna förändring måste komma från föräldrarna, inte från politikerna, som jag ser det.

    SvaraRadera
  4. Personligen önskar jag se en utbyggnad av föräldraförsäkringen till två år då jag tror det är barnens bästa. Och i så fall kan jag tycka att den delen ska individualiseras. Dvs att föräldrarna får ca 300 dagar var och att de dagar som inte nyttjas går förlorade. Och så kan man slopa de där garantidagarna eller vad de nu kallas.

    SvaraRadera
  5. Intressant. Jag har ju ett lite annat perspektiv (och åsikt). Jag är för delad föräldraförsäkring - och delat barnbidrag. I motsats till hur propagandan lyder vill jag påstå att det är vad de flesta pappor idag vill ha (motståndet mot delad föräldraförsäkring kommer inte vanligtvis från män och pappor).

    SvaraRadera
  6. Lite oväntad utveckling av åsikter här i kommentarsfältet!

    Kimhza, enligt KDs undersökning var det ungefär lika många män som kvinnor som ville att riksdagen skulle besluta. Något fler män faktiskt, vilket ligger i linje med det du skriver.

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.