En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 21 juni 2015

Feministisk utrikespolitik: att bara måna om kvinnorGöteborgsposten publicerar idag ett reportage med utrikesminister Margot Wallström (S). Reportaget heter "Feministiska vindar har svept in på UD" och gör det tydligt att utrikespolitisk feminism i teorin går ut på att offerstämpla kvinnor i alla lägen.

Och visst drabbas kvinnor hårt av krig och andra våldsamma konflikter. De dödas, våldtas och tvingas fly, bland annat. Margot Wallström tycks dock glömma bort att folk oavsett kön drabbas hårt i sådana lägen. En majoritet av dödsoffren i krig är exempelvis män.

Så långt teorin. Feministisk utrikespolitik i praktiken tycks istället gå ut på att göra sig ovän med så många som möjligt. Att bli ovän med Ryssland var i och för sig inte helt opåkallat som åtminstone jag ser det. Margot Wallström har emellertid även gjort sig ovän med såväl Israel som Arabvärlden, vilket sammantaget inte verkar vara helt genomtänkt. Finlands nye utrikesminister förvägrades ett traditionsenligt besök i Stockholm för viktiga samtal och presskonferens, och fick istället ett hastigt mottagande i en hotellobby på flygplatsen Arlanda. Efter Storbritanniens senaste parlamentsval beklagade Wallström valresultatet istället för att välkomna att valet hade hållits i god parlamentarisk ordning.

Det börjar bli dags för de vuxna att ta över från de rallarsvingande feministiska utopisterna på UD.

2 kommentarer:

  1. Och de skickade inga höjdare till danska socialdemokraternas valvaka, som brukligt. De ville ta avstånd från deras invandringspolitik, så nu har de fått, om inte ovänner, purkna grannar i väster också.

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.