En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 1 juni 2015

Friskare föräldrar med traditionella könsroller

(link to English version)

Försäkringskassan har idag släppt en rapport som heter "Jämställdhet och sjukfrånvaro". Den visar att såväl pappor som mammor löper ungefär 10 procents lägre risk än annars att bli sjukskrivna i mer än 14 dagar - om de lever i ett traditionellt förhållande när det gäller könsroller där mannen tar huvudansvaret i arbetslivet och kvinnan huvudansvaret i hemmet.

Utredaren skriver själv i SvD:
"Rapporten visar att familjesituationer som innebär en traditionell arbetsfördelning med mannen som huvudförsörjare och kvinnan som huvudansvarig för det obetalda arbetet i hemmet har lägst risk för sjukfrånvaro. Övriga situationer innebär en högre risk för sjukfrånvaro för både kvinnor och män. Det gäller situationer där någon av föräldrarna i hög grad har dubbla arbetsbördor, eller är jämställda och försöker dela på förvärvsarbete och ansvar för hem och barn, eller bryter mot normen genom att mannen tar ett större hemansvar. Rapporten visar också att betydelsen av jämställdhet i familjen för risk för sjukskrivning kan ha förstärkts under den senare halvan av 2000-talet".
Förutom att det är betungande att vara sjuk innebär det även en betydande kostnad för samhället:
"Utgifterna för sjukförsäkringen vid sjukskrivning uppgick år 2014 till drygt 32 miljarder kronor. Det är mer än vad utgifterna är för hela Polisen och Kriminalvården tillsammans". 
Nu kanske det inte passar alla att leva i ett förhållande med traditionella könsroller. Men för den som lockas av det är den sociala ingenjörskonsten att utjämna könsbundna föräldraskillnader alltså inte bara en inskränkning i föräldrars handlingsutrymme - det kan också vara förknippat med sjukdom och kostnader.

Utredaren skriver ändå (i SvD) att Sverige gärna kan fortsätta med sin sociala ingenjörskonst och samtidigt jobba på att förändra attityder kring könsroller i hemmet och på arbetsplatsen, eftersom det på något mystiskt sätt skulle kunna stärka Sveriges konkurrenskraft. Ett resonemang med lite väl mycket önsketänkande för min smak. En sjukare befolkning kan knappast vara mer konkurrenskraftig.

Även Världen Idag har skrivit om rapporten.

7 kommentarer:

 1. Lyckas man på något vis ändra på könsrollerna med social ingenjörskonst så kommer föräldrarna naturligtvis trivas och vara sjuka mindre (motsvarande traditionella roller). Det kan anses vara att gå över ån för vatten att fixa något som för de flesta inte är trasigt förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt! Själv tror jag att våra könsroller till stor del har evolutionära orsaker, som skulle ta en miljon år och brutala avelsmetoder för att utplåna.

   Radera
  2. Då kanske det är hög tid att börja? ;)
   Jag tror du har rätt och framförallt - If it ain't broke, don't fix it.

   Radera
 2. Försäkringskassan är inte direkt normbrytande med tanke på att man väljer att skriva: "eller bryter mot normen genom att mannen tar ett större hemansvar" när man lika gärna kunde skrivit "eller bryter mot normen genom att kvinnan tar ett större försörjningsansvar".
  Hela tiden detta - att framhäva män som i allmänhet oansvariga och i synnerhet oansvariga vad gäller att ta ansvar för hem och barn.
  Samma gamla ruttna misandri.

  /Fredrik S

  SvaraRadera
 3. @Ekvalist - det har insmugit sig ett litet fel i länkadressen till rapporten. Här är den rätta:
  https://www.forsakringskassan.se/wps/portal/press/pressmeddelanden/jamstalldhet_sjukfranvaro_rapport_2015

  Fredrik S

  SvaraRadera
 4. Du har rätt. Jag reagerade inte ens över det. Har förresten ändrat länk nu.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.