En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 4 juni 2015

Skrämmer partifeminismen bort manliga väljare?


Ur en färsk Aftonbladet-krönika:
"Skippa feminismen. Ge gubbarna vad de vill ha. Det är budskapet i vårens väljarbarometer från SCB".
Det går nämligen inte så bra för de feministiska partierna. De gick inte framåt i valet, de fick inte igenom någon feministisk höstbudget, och de har backat i opinionsundersökningar därefter:
"Men borrar man ner sig i siffermassorna framträder ett tydligt budskap från de manliga väljarna. De är missnöjda. 
C, KD, MP, S och V är samtliga större bland kvinnliga väljare än bland manliga. M och FP har ungefär lika många manliga som kvinnliga väljare.
Men bland SD:s väljare ser bilden annorlunda ut. De manliga är kraftigt överrepresenterade i Sverigedemokraternas valmanskår". 
Eller så kan man tolka det som om de flesta manliga väljare vill något annat än Aftonbladet-kolumnisten. Men det är klart att vice statsminister Åsa Romsons (MP) famösa feministiska Almedalstal inte gick särskilt väl hem hos män i allmänhet, när hon påstod att vissa män på grund av ofrånkomliga karaktärsdrag faktiskt inte är människor:
 "För de allra flesta av oss är faktiskt inte just vita, heterosexuella, medelålders män utan människor"
Den ständiga udden mot männen känns även igen från de andra feministiska partierna. Själv har jag sedan länge slutat att rösta på feministiska partier. Varför ska jag rösta på någon som vill mig illa? Någon som ser ned på mig, som smutskastar mig och som demoniserar mig, på grund av något jag har fötts med.

Om man ska tro Aftonbladets kolumn så resonerar fler män än jag på liknande sätt. Och, ska tilläggas, många kvinnor som har tröttnat på att ständigt offerstämplas som förtryckta och handlingsförlamade av det hemska patriarkatet, och som har tröttnat på genusfanatism och den svartvita feministiska världsbilden.

De feministiska partierna glömde visst bort att de påstått ondskefulla männen trots allt utgör hälften av väljarkåren. Och att Sveriges Peak Feminism, hos både män och kvinnor, tycks ha passerat.

11 kommentarer:

 1. När jag läste den första gången så tolkade jag det som att hon är ironisk och att hon driver med vad män kan tänkas vilja ha "Mer trafik, mer jakt, mer idrott". Nu när jag läser om den så inser jag att hon garderar sig eftersom den även kan användas som att hon faktiskt bryr sig. Kan det vara så att de märker att det börjar blåsa i korridoren?

  SvaraRadera
 2. Lena Mellin har förmodligen väldigt rätt i sin analys.
  Många män har uppenbarligen lämnat de uttalat feministiska partierna och partier som vill ha mer eller mindre obegränsad invandring till Sverige.Om ett parti inte företräder mig som man i för mig väsentliga frågor så har jag ingen anledning att rösta på dom.
  Det tragiska är att det inte finns något parti att rösta på om man är emot radikalfeminism,inte vill ha en obegränsad invandring men heller inte delar Sd,s värderingar eller tror på deras politik på andra områden.

  Någon föreslog liberala partiet men de är för liberala för mig vad gäller legalisering av droger mm.
  Som jag skrev någon annanstans så är jag säker på att ett parti som är uttalat icke feministiskt, vill ha en balanserad invandring,ha en bra ekonomisk politik mm skulle kunna få många röster.
  Pelle2

  SvaraRadera
 3. "Skippa feminismen. Ge gubbarna vad de vill ha. Det är budskapet i vårens väljarbarometer från SCB".

  Vad är det "gubbarna" vill ha? Mindre könsrasism, lite mindre "vita mäns fel", lite mer ärlighet, lite mindre dubbelmoral, lite mer långsiktighet. Det är i normalfallet inga stora krav, de bara ser stora ut ställt i relation till den nuvarande statsfeministiska predikan.

  SvaraRadera
 4. Undrar om "gubbar" på samma sätt som "en" skall tolkas inte som politiskt korrekt utan dialektalt och folkligt?
  Tja, ganska mycket Åsa-Nisse har det varit över innevarande regering.

  "Huk er gubber och käringar, nu väljer di om!"

  SvaraRadera
 5. Andrew Marr skrev i New Statesman om Labours katastrofval:
  "The second theme was that Labour apparently “hated” the self-employed, people running or working in small businesses, and anyone who’d had any kind of success ... it simply can’t get itself into a position again where shopkeepers, tradesmen and all those who want to better themselves think Labour “hates” them."

  Ersätt ekonomi med biologi, så har vi minst 5-6 av riksdagspartierna i Sverige.

  (För övrigt har jag stora svårigheter att kommentera på den här bloggen - inlägg som jag trodde var publicerade försvinner istället. Skall jämföra med andra blogspot-bloggar.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra skrivet! Oj, jag ska kolla mitt spamfilter. Har själv motsvarande problem på andra bloggar, mycket irriterande.

   Radera
  2. Nej, dina kommentarer fanns inte i spamfiltret. Underligt - beklagar, och om du har nåt tips om något jag kan åtgärda så gör jag det gärna.

   Radera
 6. Jag tror inte det är något som kan åtgärdas från din sida.
  Sannolikt är det en kombination av
  * blogspot krånglar till det med landsspecifika URLer och en massa "forwards" eller vad det heter.
  * mina paranoida säkerhetsinställningar.

  SvaraRadera
 7. En senkommen insikt om att utbudet av partier som ej är feministiska är något begränsat – i synnerhet för den som i övrigt sympatiserar med vänstern men som nu tvingas välja mellan KD och SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju även småpartier, men det är ju bara en smula mer meningsfullt än att rösta blankt. Känner igen våndan.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.