En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

fredag 8 februari 2013

Apex fallacyExpressen skriver att nya jämställdhetsministern är upprörd över att kvinnor utgör 16% av dem med en miljon kronor eller mer i årsinkomst.

"När Dagens Samhälle gjorde en kartläggning av hur många svenskar som har en årsinkomst på över en miljon kronor var glappet mellan män och kvinnor stort: bara 16 procent - alltså 8 640 av 54 000 var kvinnor. 
'Är viktigt' 
Jämställdhetsminister Maria Arnholm reagerar starkt på siffran:
– När jag tänker på den här gruppen av människor så är de ju chefer och ledare. Och det ger väl ett uttryck för att det är få kvinnor som får chansen att bli det. Och det är viktigt att kvinnor ges den möjligheten, och vågar ta den möjligheten'.
Hon ägnar sig här åt det som kallas "apex fallacy", nämligen att endast se människor i samhällets toppskikt.

För det är ju samtidigt så att kvinnor endast utgör cirka 25 procent av de hemlösa. Det råder gubbdominans även där. Är inte detta också ett jämställdhetsproblem i så fall? 

Jämställdhetsministern har, enligt vad som har framkommit i media, hittills bara brytt sig om kvinnofrågor - inga mansfrågor.

Men om jämställdhetsministern vill hjälpa majoriteten av kvinnorna att få det bättre ekonomiskt, är det då inte bättre att åtgärda de växande inkomstklyftorna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.