En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

onsdag 27 februari 2013

Könsstympning: låt vuxna människor bestämma själva

Muslimska feministen Bahareh Andersson har i veckan skrivit en text på Newsmill som vänder sig mot att små pojkar könsstympas, eller, som det ofta kallas, "omskärs".

Bahareh Andersson kritiserar organisationer som BO (barnombudsmannen), DO (diskrimineringsombudsmannen), RB (Rädda Barnen) och BRIS (Barnens Rätt I Samhället) för att tiga i denna fråga.

Könsstympning av flickor och kvinnor är totalförbjuden i den svenska lagtexten. I praktiken tillåts icke-medicinsk stympning av kosmetiska skäl ("intimkirurgi") på kvinnor som själva medger ingreppet.

Det borde vara hög tid för könsneutral lagstiftning även inom detta område.

Förbjud icke-medicinsk "omskärelse" av pojkar och låt vuxna män bestämma själva om de vill stympa sina förhudar.

I Storbritannien dömdes nyligen en sjuksköterska till villkorlig fängelsedom för att ha vållat ett spädbarns död då hon könsstympade honom med sax, skriver BBC. Den lille pojken hette Goodluck Caubergs.

Även i Norge dog förra året en två veckor gammal pojke i sviterna av könsstympning, rapporterade NRK.

Bloggat: Humanistbloggen, Gustav Nipe, Emmfelice, Pelle Billing, Naserssyn, Maukonen

17 kommentarer:

 1. Bahareh Andersson är av rätt sort. Henne gillar jag.

  SvaraRadera
 2. Har inte läst så mycket av henne innan, men NM-artikeln var ju lovande.

  SvaraRadera
 3. Det är avskyvärt detta - och att det är sanktionerat från både feminismen och staten. Avskyvärt är ordet - men talande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket kan man beskylla feminismen för men jag gissar, efter att ha umgåtts med feminister och läst feministiska bloggar, att en överväldigande majoritet feminister faktiskt är emot könsstympning av pojkar.

   Könsstympningsvännerna hittar vi nog istället bland vissa religiösa minoriteter samt ihärdiga kramare av dessa religiösa minoriteter.

   Och jag tror att staten helt enkelt är feg för att dra på sig internationell kritik. Plus att pojkar inte ses som lika behjärtansvärda ändamål som flickor att skydda från stympning.

   Radera
  2. Angående feminister och könsstympning på pojkar.

   Läs t.ex. Lady Dahmer om stympning av småpojkar. Jag skriver gärna under vartenda ord.
   http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2012/april/omskarelse-pojkar.html

   Forskarfeministen, samma sak
   http://forskarfeministen.wordpress.com/2011/11/19/lika-rattigheter-for-pojkar-och-flickor-om-omskarelsekonsstympning/

   Flat-feministen Fanny, i kommentarsfältet
   http://www.arsinoe.se/?p=19259

   Onewaycommunication, från den tiden då bloggaren kallade sig feminist
   http://www.onewaycommunication.co/?p=1798

   osv.

   Radera
 4. Även svenska kyrkans ledning stödjer eländet (se nedan). Fem vita kvinnliga präster/biskopar som i sann kulturrelativistisk anda rättfärdigar att man klipper snoppen av utländska småpojkar. Hur var det egentligen med genus, färg & maktanalysen?

  http://www.dn.se/debatt/vi-maste-visa-respekt-for-ratten-att-vara-annorlunda

  http://seglorasmedja.se/post12320/anna-karin-hammar-westerberg-bor-avga/

  Erik S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte förstå det. Svenska kyrkan som är emot fundamentalism i andra frågor ställer sig på antipojksidan i denna fråga.

   Vad mer kan motiveras med religiösa traditioner? Jag kan tänka mig en lång, obehaglig lista.

   Radera
  2. Jag har två förklaringar. 1) Delar av svenska kyrkan är mycket försiktig med allt som luktar kritik av andra religioner, dvs islam och judendom (att sedan en stor del av stympningen sker i anglosaxiska länder försvaras med kvasimedicinska/hygieniska bortser de från). 2) De ser hela samhället huvudsakligen utifrån debatten om främlingsfientlighet/Breivik etc och för att motverka populistiska partiers agenda så intar man därför alltid motsatt ståndpunkt.

   Svenska lagstiftningen är milt sagt något feg/diffus, landstingen har sedan en ganska varierad tillämpning, Barnläkarföreningen har tagit klart ställning mot proceduren.

   Erik S

   Radera
  3. Låter som en möjlig tudelad förklaring. Ja, jag borde även ära dem som äras bör, dvs har varit aktiva, i denna fråga. Heja Barnläkarföreningen, Humanisterna och Bengt Westerberg!

   Radera
  4. och heja RFSU!

   Radera
 5. Ekvalist: Jo, jag förstår vad du menar, visst finns det en del feministbloggare som säger ifrån. Men var finns engagemanget från statsfeminismen? Traditionella medier? Något exempel?

  Samtidigt har du ju rätt - detta handlar ju parallellt om religion och en rädsla att stöta sig med dessa krafter. Här tänker jag (dessvärre) också på Wolodarski som verkar vara väldigt nöjd med sakernas tillstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Feminismen är ingen jämställdhetsrörelse utan en kvinnolobby. Att statsfeminismen och traditionella medier skyndar mycket långsamt när det gäller pojkars och mäns rättigheter är ingen nyhet. Men ett faktum värt att upprepa!

   Och den som tar öppen offentlig strid för pojkars skydd mot stympning och för mäns rätt till sin egen kropp i denna fråga får räkna med fula motangrepp, inte från feminister utan från annat håll. Exempel: http://www.newsmill.se/node/44447

   Radera
  2. Jag vill minnas att jag både läst feministiska krönikor om att det kan vara "skönare" utan förhud, men också att det har varit uppskattat att ingreppet möjligen gör mannen mindre sexuell (att det skulle vara positivt). Sen tillkommer ju naturligtvis den feministiska positionen att det är rasistiskt (ur ett intersektionellt perspektiv) att anmärka på andra underordnade grupper och deras behandling av sina pojkar.

   Radera
  3. Jo, Sanna Lundell har varit inne på det spåret.
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/sannalundell/article14019081.ab

   Det finns säkert även andra exempel och det är ett sluttande plan. Hur kan man hävda att män inte får uttala sig om abort medan kvinnor har tillåtelse att uttala sig om manlig könsstympning?

   Radera
 6. Ytterligare exempel på dödsfall efter könsstympning.

  http://www.nytimes.com/2012/03/08/nyregion/infants-death-renews-debate-over-a-circumcision-ritual.html?_r=0

  http://abcnews.go.com/Health/baby-dies-herpes-virus-ritual-circumcision-nyc-orthodox/story?id=15888618

  ErikS

  SvaraRadera
 7. Tack! Här finns en lista: http://www.cirp.org/library/death/

  SvaraRadera
 8. Det märkligaste i debatten är att bara priviligierade omskurna får komma till tals i som tex Läkar- iranier elr judar. Omskurna bottenskiktet av Afganer, kurder och somalier har jag aldrig sett diskutera ämnet på SVT¨mm

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.