En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 10 februari 2013

"Inbillad nöd" friar kvinna från grov rattfylla
Metro:
"Kvinnan hade 1,63 promille alkohol i blodet och körde 145 kilometer i timmen på en 90-väg när hon krockade med en annan bil, körde av vägen och voltade. 
Men Helsingborgs tingsrätt friar henne från misstankarna om grovt rattfylleri. Orsaken: Kvinnan flydde från inbillad fara. I domen framgår det att kvinnan flydde sitt hem iförd endast linne och trosor, satte sig i bilen och tryckte gasen i botten. Hon berättar själv att hon fått för sig att hennes make jagade henne för att skada henne". 
Men mannen hade bara försökt hindra henne från att köra rattfull. Kvinnan skyllde i polisförhören på att hon hade haft det stressigt på jobbet. I domen frias hon på grund av något som kallas "inbillad nöd", skriver Metro.

Är det någon av bloggens läsare som tror att en man krockandes med 1,63 promille och i 145 km/h iklädd kalsonger och linne skulle ha friats i motsvarande situation?

Länkar: Teknikens värld, SvD, KvP, HD, DN, SDS, AB.

9 kommentarer:

 1. Du menar att han flydde för att han trodde hans fru jagade honom?

  Nä, knappast. Fängelse för framkallande av fara etc etc. 6 månader!

  SvaraRadera
 2. Ja, jag menar just så. Jag tror som du, AV: fängelse utan att passera "GÅ".

  SvaraRadera
 3. Vi lever i en häpnadsväckande tid.

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig, Kimhza!

  SvaraRadera
 5. Det här var väl inte första gången en kvinna klarade sig där en man tveklöst hade blivit dömd.

  SvaraRadera
 6. Om en man hade skyllt ifrån sig på liknande sätt hade han inte bara blivit dömd enligt lagboken, han hade också blivit hånad och förlöjligad i medierna.

  SvaraRadera
 7. Malte: Nej, knappast... men ett ganska talande exempel, tycker jag.

  Treve: Antagligen!

  SvaraRadera
 8. Fast jag tänker plötsligt på mannen som sa att det var Mållgan som körde när han körde för fort.

  Undrar hur poliser som har tagit fast henne känner i detta nu. Jag tror vi får vara tacksamma för att inte mannen hamnade i finkan. Eftersom brott mot kvinnor tycks räcka med att "man känner sig våldtagen" eller "känner sig hotad" så skulle väl detta försök att hindra nog kunnat räknas till grov kvinnofrid.

  SvaraRadera
 9. Det var iofs en bra parallell, men "mållgan-mannen" kunde inte knytas till bilkörningen, vilket kvinnan i denna historia kunde.

  Ja, mannen i finkan hade varit ett tänkbart scenario.

  I kommentarsfälten i en av länkarna får vi möta mamman till den unge mannen som blev påkörd och fick skrota sin bil. Hans familj är nog inte så glad över rättens beslut...

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.