En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 21 februari 2013

Pojkar utmålas som jobbiga

Bild speglad från Ekots hemsida.

Pojkar får tillbringa längre dagar än flickor på förskolan, rapporterar Ekot, Expressen och Aftonbladet.

Aftonbladet intervjuar jämställdhetsdebattören Ingemar Gens om detta. Han menar att pojkar är jobbiga och att detta beror på hur pojkar blir fostrade. Att det är anledningen till att pojkar lämnas längre på förskolan.

– En del pojkar kan bli så utåtagerande och jobbiga att vuxenvärlden abdikerar. 
– Barn är alltid utan skuld. Pojkar förväntas ha makt och kontroll, det är det de är fostrade till. Då blir det här en baksida, pojkar blir utåtagerande och jobbiga.
Familjeforumen Familjeliv och Mammapappa har trådar om detta och de verkar inte stödja Ingemar Gens' förklaring. Den allmänna uppfattningen verkar vara att pojkar och flickor är ungefär lika jobbiga.

EDIT: Denna artikel i Forskning och Framsteg hänvisar till forskning som visar att svenska pojkar bråkar något mindre än svenska flickor (tipstack: Gunnar).

Så varför pojkar i förskoleåldern får vara mer tid utan sina föräldrar än flickor är nog ett föremål för vidare forskning och tyckandet i Aftonbladet har antagligen inte mycket annat värde än att det sprider missaktning mot pojkar.

Lek med tankeexperimentet att en invandringsdebattör säger att invandrarbarn är jobbiga på grund av hur de fostras. Ett sådant påstående skulle knappast tas in i Aftonbladet om det inte samtidigt fördömdes som fördomsfullt.

Ytterligare länkar: DN, Lärarnas tidning, SVD Blogg.

Bloggat: Tysta tankar, Susanna's crowbar, Toklandet

10 kommentarer:

 1. Man upphör aldrig att häpna. Och Gens..., honom borde vi ta och granska lite mer. Denna typ av feministiska män är oerhört skadliga för jämställdheten. Fint att du tar upp det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, folk som är tagna av vanföreställningar om patriarkat och könsmaktsordning förtjänar lite mothugg.

   Radera
 2. Ingemar Genus för bövelen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller var det Ingeman Genus? ;)

   /CaseyJones

   Radera
 3. Och ändå visar denna artikel i Forskning & Framsteg att en vetenskaplig undersökning kommit fram till att svenska pojkar är snällast i världen samt även något snällare än svenska flickor!
  Jag tycker denna ständiga svartmålning av våra goa pojkar här i Sverige är fruktansvärd! Vad är baktanken med detta?
  http://fof.se/artikel/svenska-pojkar-snallast

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att baktanken med svartmålningen är att mentalt berättiga sin vanföreställning om patriarkat och könsmaktsordning.

   Jag spelar djävulens advokat nu: Om män är förtryckare, var uppstår då de förtryckande tendenserna? Rimligtvis under uppväxten, så om män är förtryckare så måste pojkar också vara det. Då blir det rimligt att vi ökar betygsgapet mellan flickor och pojkar och då blir det rimligt att pojkar inte ska få bejaka pojkaktiga tendenser och då blir det rimligt att svartmåla pojkar i media.

   Radera
  2. Om uppväxten är hela förklaringen är frågan vem som står för uppfostran.

   Radera
 4. Det här var väl inte särskilt konkret? Trodde att ni inte trodde på strukturer om de inte står i lagboken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte nämnt ordet "strukturer" eftersom jag inte tror på dem.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.