En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 17 februari 2013

Män skjuter, män mördasNatalia Kazmierska skriver en könsmaktsskildring i Aftonbladet om den sydafrikanske idrottsstjärnan Oscar ”Bladerunner” Pistorius som misstänks ha skjutit ihjäl sin flickvän av misstag.

Artikeln heter "Männen skjuter och kvinnorna mördas" och går ut på att männen är förtryckare och kvinnor är förtryckta:
"I Sydafrika skjuts nämligen fler kvinnor till döds än någon annanstans, undantaget krigsländer. Och precis som i USA är det främst männen som äger revolvrarna och som använder dem. Var åttonde timme blir en sydafrikansk kvinna mördad, ofta av sin partner och hans handeldvapen". 
Jag har letat statistik i Sydafrika och denna uppgift har visserligen några år på nacken, men jag skulle gissa att siffrorna fortfarande stämmer någorlunda:
"Male homicide rates are about 6 times higher than female homicide rates".
Denna rapport från BRÅ (pdf) visar att mord och dråp drabbar män i störst utsträckning även i Sverige:
Under 2011 konstaterades 81 fall av dödligt våld i Sverige. I 56 av fallen (69 %) var offret en man och i 25 av fallen (31 %) var offret en kvinna.

Mord är alltså ingen könsmaktsfråga utan snarare en mansfråga. Män mördar mest men män mördas också mest.

Det finns även undantag till regeln. Här är ett exempel på en kvinna i Filipstad som sköt ihjäl sin man med ett jaktgevär när han låg och sov. Kvinnan dömdes till 14 års fängelse. Fjorton års fängelse fick även denna mansmörderska i Sandviken och denna mansmörderska i Malmö.

Manliga mördare som döms till fängelse får vanligen 18 år eller livstid.

Men, viktigast att komma ihåg är: de absolut flesta män och kvinnor tar inte livet av någon. De absolut flesta män och kvinnor dör inte heller en våldsam död.

Att vi läser så mycket om ond bråd död beror antagligen på att nyheter med sådant säljer.

Bloggat om Natalia Kazmierskas artikel: Treve, Toklandet.

6 kommentarer:

 1. Viktig observation. Kazmierska vilseleder och mörkar, i fin feministisk tradition. Män som dör är inte värt att notera.

  SvaraRadera
 2. Precis! Endast kvinnor som dör är "värdiga offer".

  SvaraRadera
 3. Som vanligt anpassas argumenteringen efter den ideologiska kartan, hur det ser ut i verkligheten är totalt ointressant.
  Erik S

  SvaraRadera
 4. Ja, jag tycker att verkligheten är mest intressant. Vi behöver tidiga satsningar mot våld bland barn av bägge kön så att de inte ska växa upp och bli våldsamma vuxna. För de manliga och kvinnliga våldsoffrens skull.

  SvaraRadera
 5. FNs drog- och brottsavdelning:
  http://www.unodc.org/unodc/en/data-and-analysis/homicide.html

  Män ligger på 75% av andelen mördaded i större delen av världen. Undantagen verkar vara små, fredliga länder och rena krigsområden.

  SvaraRadera
 6. Intressant! Tack för länken!

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.