En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 15 december 2014

Är män idioter?

Män är idioter, om man ska tro på tidningsrubriker runt om i landet idag. "Bevisat: män är korkade", skriver Helsingborgs Dagblad, Svenska Dagbladet och ett flertal andra medier.

Till att börja med skulle en svensk tidning aldrig våga påstå att kvinnor är korkade. Det skulle bli storm i sociala medier och journalisten ifråga skulle riskera jobbet.

Rubriken handlar om en forskningsstudie, som är fritt tillgänglig och relativt lättläst för den som kan engelska. Förvånansvärt tendentiös för att vara en medicinsk forskningsstudie. Den handlar om Darwin Awards, som delas ut till folk som mister livet på ett osedvanligt korkat sätt. Av de verifierade fallen var 282 män och 36 var kvinnor. Det finns visst fog för att kalla dessa män och kvinnor för idioter, tycker jag.

Men betyder 282 manliga idioter att alla män är idioter? Knappast. Det finns även ganska många manliga nobelpristagare.

Relaterad läsning: WHY BRITISH MEDICAL JOURNAL’S “MEN ARE IDIOTS” RESEARCH JOKE ISN’T FUNNY

Genusdebatten kommenterar: Bevisat: Journalister är idioter

8 kommentarer:

 1. http://www.inside-man.co.uk/2014/12/15/why-british-medical-journals-men-are-idiots-research-joke-isnt-funny/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket läsvärt! Lägger in länken i inlägget.

   Radera
 2. Precis som du skriver så är fler Nobelpristagare män, innebär det att män då är mer intelligenta och att alla kvinnor är idioter eftersom de lyckats få färre Nobelpris?

  Jag skulle vilja se den tidningsartikeln....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara en tramsnyhet åt andra hållet. Men ingen skulle få för sig att publicera den.

   Radera
 3. Jag minns en äldre forskningsartikel som gick ut på att män var spridda över ett större spann än kvinnor. De (jo jag är kvinna) har fler på geninivå, men också fler ...låg-iq. Kvinnor ska då tendera att klumpa sig mer i mitten. Lite evolutionistiskt över det hela :)
  Iofs är evolutionen ordentligt satt ur spel idag ... inte ens Darwins lag slår garanterat ut de mest enkelspåriga kossorna av båda könen utan de kan föröka sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis! Det är det vanliga resultatet man får om man jämför tillräckligt många mäns och kvinnors IQ. Flest normalintelligenta kvinnor, flest lågintelligenta och högintelligenta män. Skrev om en nyare studie om detta här: http://ekvalist.blogspot.se/2014/11/mans-och-kvinnors-iq.html

   Radera
 4. Det som gör oss till idioter är all jävla skit vi tar, Speciellt från feministerna...

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.