En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

fredag 12 december 2014

Får en man vara partiledare?

Den feministiska tidningen ETC (länk via Unvis) skriver att snart kan alla allianspartier ledas av kvinnor. Det skulle innebära att en majoritet (fem av nio) av partiledarna/språkrören i riksdagen vore kvinnor.

Är det goda feministiska nyheter? Inte tillräckligt, tydligen. För 100% jämställdhet krävs nämligen 100% kvinnor enligt feministisk procenträkning.

ETC-artikeln, med rubriken "Vänsterns gubbvälde", ser den kommande troliga situationen som problematisk och ifrågasätter varför Vänsterpartiet och Socialdemokraterna leds av män.

Rossana Dinamarca, feministisk talesperson för Vänsterpartiet kommenterar:
"Det finns starka strukturer som det är svårt att bryta. Det är klart att det är oerhört störande för mig när den enda kvinnliga partiledaren under en debatt i tv är en centerpartist. Och det svider så klart att högern snart kan börja vifta med feministkortet. Här måste vi vara självkritiska och ta vårt ansvar".
Vi får väl se hur det ansvaret utkristalliserar sig. Jag håller det inte för otroligt att dessa två feministiska partier, åtminstone Vänsterpartiet, snart sparkar sina ledare delvis på grund av att de har fel könstillhörighet.

6 kommentarer:

 1. Precis, könet spelar ju ingen roll, så länge som det är en kvinna som är partiledare, sitter i styrelsen eller liknande. Om det är en man däremot, då jävlar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, om det är en kvinna så ses det som jämställt. Kvinna = jämställt. Jag har förresten väldigt svårt att förstå hur man kan kombinera könsräkning med föreställningen om att kön är en social konstruktion.

   Radera
  2. Jo, fast fakta och ett rationellt tänkande är ju manliga härskartekniker :)

   Radera
 2. Undrar varför ETC inte skriver en artikel om kärringväldet inom C som har haft två kvinnliga partiledare på raken ? De skulle dessutom kunna skriva samma sak om Fi vars partiledning till nästan 100% består av kvinnor.
  Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet nog svaret. 100% kvinnor är 100% jämställt enligt ETC:s tankevärld.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.