En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 21 december 2014

Myt: män äger 99% av världens tillgångar


En vanlig feministisk myt är att män äger 99% av världens tillgångar. Nyligen upprepades denna myt i feministiska Fria Tidningar.

Tidningen The Atlantic har spårat siffran tillbaka till år 1984, till ett påstående från den amerikanska radikalfeministen Robin Morgan, som nämnde siffran i inledningen till antologin "Sisterhood Is Global: The International Women's Movement Anthology".

Långt senare, år 2006, skrev två forskare i den vetenskapliga journalen "Feminist Economics" följande:
"relativt lite arbete har utförts angående könsskillnader i förmögenhet eller tillgångar".
"Arbete" betyder i detta och andra forskningssammanhang "forskning". Följaktligen angavs ingen procentsiffra för mäns ägandeskap av världens tillgångar i artikeln i "Feminist Economics".

The Atlantics artikel är från förra året, och menar att denna okunskap fortfarande råder. Jag har gjort en översiktlig sökning bland relevanta vetenskapliga källor, och det verkar stämma.

När det gäller världens samlade BNP så utgör världens tio största statsekonomier 65%. Könsfördelningen bland ägandet av världens tillgångar borde därför till stor del bero på könsfördelningen av ägandet i de största ekonomierna.

Jag känner endast till en enda sammanställning i ett land med stor ekonomi, nämligen Storbritannien 2008-2010. Enligt landets officiella statistik utgjorde männens nettotillgångar 53% av de totala nettotillgångarna 2008-2010. Nettotillgångar är alltså bruttotillgångar minus skulder.

Siffran 53% gäller för en stor ekonomi och säger långt ifrån allt, men den borde ändå kunna ge oss en fingervisning om hur det egentligen ligger till.

-----------
Uppdatering: Per Hagwall har gjort en ännu grundligare genomgång av denna myt. Tack till Casey Jones för tipset.

Tidskriften Forskning och Framsteg har angett följande siffror angående könsfördelning av förmögenhet:

"Kvinnors andel av privata förmögenheter

USA 52 procent
Storbritannien 48
Skandinavien 45
EU 40
Kina 33
Saudiarabien 33"

14 kommentarer:

 1. Hej Ekvalist!

  No size fits all har skrivit bra om ämnet tidigare om det kan vara av intresse. Tack för en bra blogg förresten, och roligt att du skriver igen!

  https://hagwall.wordpress.com/2012/11/17/den-enprocentiga-sanningen-om-varldens-kvinnor/

  /Casey Jones

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt! Jag lägger till den länken.

   Radera
 2. 99% är givetvis ren bullshit. Och man baxnar över att sådana uppgifter sprids utan att ifrågasättas. Det torde var och en inse att det är orimligt. USA och UK utgör lite över 5% av världens befolkning. Och hör till den definitivt rikare delen av världen. Jag har för mig att jag sett siffror över ägandet i USA, och om jag inte minns fel så var det till och med så att kvinnor där ägde mer. Även om kvinnor i USA och UK bara skulle stå för 25% av ägarskapet i dessa två länder skulle det räcka för att kullkasta 1% globalt.
  Och i vilket fall som helst är det ju klart och tydligt en propagandasiffra. Formellt ägarskap är inte allt.
  Även om en oljemiljardär äger 99.9% och hans hustru 0.1% (vilket fortfarande är en miljon) så är det ju inte så att även om han skulle vara ensam formell ägare till slottet på Rivieran så lever han i ombonad lyxmiljö och smörjer kråset med gåslever medan hon sover i paltor under en buske ute i trädgården och rotar efter ätbara rester i soptunnor.

  SvaraRadera
 3. Jösses. Jag var tvungen att gå in på http://www.fria.nu/artikel/116295 och kommentera dumheterna.

  /@intesexistmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra gjort! Ska bli kul att se om hon svarar.

   Radera
 4. Läs nu och se hur lessen och "ömtålig" hon blev när ni vågade klaga på att hon hade fel. http://unvis.it/www.fria.nu/artikel/116295

  Stackars liten lessen feminist.

  MVH


  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser ingen förändring i artikeln eller i svaren. Har hon svarat och raderat svaret?

   Radera
 5. Tack för en lysande serie viktiga inlägg!

  SvaraRadera
 6. Redaktionen eller artikelförfattaren verkar ha raderat alla kommentarer. Dessutom har artikeln spärrats för fler kommentarer.

  Så öppen för debatt är alltså en tidning som kallar sig Fria tidningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väntat. Feminister tenderar att känna sig kränkta över sakliga motargument.

   Radera
  2. Fakta är ett sånt där hemskt patriarkalt påfund, det viktiga är hur man KÄNNER att det är, och hur ens kompisar på södertörn känner att det är givetvis.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.