En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 23 december 2014

Önskvärda och oönskvärda kulturyttringar



Ett tydligt kännetecken för en totalitär ideologi är en uttalad ambition att styra samhällets kulturyttringar.

I Sverige har feminister rört sig åt det hållet under de senaste åren, bland annat genom att attackera barnböcker i syfte att få bort dem. Eftersom jag har barn har jag en viss inblick i Barnkanalens inslag, och kanalen intar enligt min åsikt en klar tätposition bland SVT:s feministiska propagandakanaler.

Ett annat exempel är Sveriges Radios kritik nyligen mot icke-feministiska normer i svenska julsånger.

Och igår kom ett pressmeddelande från företaget Gendertimer, som inleddes så här:
"I ett av årets mest sedda program, 'Kalle Ankas Julafton', medverkar 22 kvinnliga karaktärer och 293 manliga. De kvinnliga karaktärerna upptar endast 8,23% av den totala talartiden. Detta i ett av världens mest jämställda länder".
Pressmeddelandet återges i ett stort antal svenska tidningar idag.

Ingen annan inflytelserik ideologi än feminismen är lika överdrivet engagerad i kulturstyrning i dagsläget i Sverige.

Jag menar inte att Sverige är på väg mot diktatur, men det kan ändå vara intressant att jämföra med andra totalitära ideologiers kulturintresse.

Library of Congress i USA beskriver hur Lenin och hans parti redan i ett tidigt skede tog kontroll över kulturyttringarna i Sovjetunionen. Önskvärd kultur belönades och misshaglig kultur censurerades. År 1922 lanserades myndigheten Glavlit med huvudansvar för censur och år 1932 slog partiet fast att socialrealism var den enda tillåtna konstformen.

Wikipedia beskriver motsvarande utveckling i Nazityskland. "Entartete Kunst", degenererad konst, blev ett begrepp och redan i ett tidigt skede belades olämpliga kulturarbetare med yrkesförbud utfärdat av det kulturpolitiska organet Reichskulturkammer.

Där är vi inte än, och där kommer vi förhoppningsvis inte heller att hamna, men där har dagens svenska kulturkommissarier sina ideologiska släktingar.

Bloggat om detta: Toklandet

10 kommentarer:

  1. Lägg sedan till ev. genuscertifiering av dataspel. Var det inte tal om att SF skulle ha genusmärkning av sina filmer? Nog gillar feministerna att pilla i kulturen, börjar inget ändras inom de kommande åren lär vi snart ha Genusdepartementet med genomgripande ansvar över alla andra grenar av staten....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just. Om de inte döper det till Kärleksdepartementet.

      Radera
  2. "Jag menar inte att Sverige är på väg mot diktatur"
    Optimist. 20 år max.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte du har rätt, parlamentarismen är för rotad i Sverige för att det ska ske.

      Radera
    2. Det var någon science fiction-författare som sa (tror det var Arthur C. Clarke, men kan ha fel) ifråga om teknisk utveckling: "Man överskattar så gott som alltid hur långt utvecklingen kommer att gå på ett år, och underskattar hur långt den kommer att gå på tio år."
      Nu håller de på och laborerar med regeringsordningen (vilket borde ha varit en grundlag, men inte är det) för att stänga ute ett parti, hur långt kommer de att vara villiga att gå. Många grundlagsändringar har smugits igenom (som t.ex. att EU-medlemskap skrevs in som en del av vår grundlag efter sista valet) genom tysta överenskommelser utan att man rådfrågat väljarkåren.
      Tror du verkligen att den svenska parlamentarismen är osårbar?
      20 år, första världskriget slutade 1918, andra världskriget började 1939. Hur lång tid tog det att för Tyskland att gå från demokrati till diktatur? Glöm inte heller att Tyskland inte blev en diktatur genom en statskupp, utan genom att man manipulerade författningen och det demokratiska systemet. Och det är precis det man håller på med nu i sverige.

      Radera
    3. Ja, jag håller med om att det är bekymmersamt att de gör det lättare för minoritetsregeringar, istället för att regera över blockgränserna. Men ändrade grundlagar är inget nytt.

      Parallellen med Tyskland tror jag inte heller på. Tysklands parlamentarism var dels inte lika gammal, självklar och rotad. Dessutom befann sig Tyskland i en djup ekonomisk kris som till stor del, men inte helt, berodde på krigsskadeståndet från Första Världskriget. Som någon skrev, jag tror det var Guillou. Hade Tyskland vunnit Första Världskriget så hade vi sluppit det Andra Världskriget.

      Radera
    4. Det var inte min avsikt att börja dra långtgående paralleller med Tyskland, jag ville bara peka på själva tidsperspektivet. Mycket hinder hända på 20 år. Nazistpartiet bildades 1920 och Hitler tog makten 1933, och med tanke på att han satt i fängelse för en misslyckad statskupp 1924 tycker man ju att det borde ha varit omöjligt.
      "En djup ekonomisk kris" förefaller inte särskilt otrolig. Det är bara en tidsfråga till när USA:s ekonomi havererar, och då lär vi dras med. Den senaste kraftiga lågkonjunkturen började med en bank som gick omkull i USA. När USA:s ekonomi kraschar på riktigt lär vi inte kunna hålla oss utanför.
      Samtidigt håller vi på att skapa ett samhälle med djupa social oro, bilar brinner och transporter vägrar köra in i vissa områden.
      Vi har haft åtminstone en person som suttit i fängelse på grund av sin politiska konst (Dan Parks) och alla tecken tyder på att man försöker få till lagstiftning mot näthat (läs "inskränka yttrandefrihet").
      Fackförbund tillåter inte personer som är medlemmar i ett visst parti att ha förtroendeuppdrag. Det har förekommit artiklar där man menar på att partitillhörighet i samma parti är oförenligt med att arbeta i skolan på grund av dess värdegrund.
      Vi har redan i mångt och mycket en smygdiktatur. Och man sitter och för förhandlingar för hur man skall ändra regeringsformen (som om något borde vara en grundlag men inte är det) innan ett nyval för att göra det möjligt för ett minoritetsparti att regera utan bred förankring. Snacka om att flytta målstolparna mitt under matchen.
      Ingen går ut och säger det öppet, men kunde man skulle många vara för att direkt förbud för SD. Och skulle det gå så långt kan vi inte längre tala om att vi har någon parlamentarisk demokrati.
      Ett sånt förbud är ogörligt idag, för det skulle bli ett ramaskri om man försökte få igenom det, befolkningen skulle splittras och landet skulle kastas i kaos. Men lyckas man ta kontrollen över internet, till exempel körkort för nätet (har funnits på förslag), statlig kontroll över vilka sajter som får finnas (adjöss avpixlat, fria tider, flashbak osv.), få igenom godtycklig lagstiftning mot "hat" osv. så har man återigen lyckats få de gamla media till att bli medborgarnas ögon mot omvärlden. Och media går redan i dag hand i hand med de antidemokratiska krafterna.
      Steg för steg, grodan och grytan. Det gäller bara att gå framåt lite försiktigt så inte masken faller för tidigt.
      20 år är en lång tid.

      Radera
    5. Jag är rädd för att även jag ser den möjligheten. Allra helst verkar det finnas en vilja att splittra befolkningen, så att man bara ska känna sympati med staten och inte med sin familj. Åsiktskontrollen har redan börjat, indoktrineringen är i full gång.

      Radera
    6. Är parlamentarismen fortfarande alltför djupt rotad ...?

      Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.