En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 11 december 2014

Dör människor för att det inte är jämställt?

Det talas en del om hiv i debatten. Härom veckan var det biståndsministern som gjorde hiv till en genusfråga. Dessutom har Musikhjälpen i radions P3 gjort det.

Historiskt sett har hiv till en början främst varit en manssjukdom, åtminstone i västvärlden. Först fick homosexuella män hiv och sedan fick sprutnarkomaner det. På den tiden sågs inte de hiv-smittade männen som offer, utan som motbjudande smittbärare. Hiv var då ingen genusfråga.

Men nu har det plötsligt blivit en genusfråga, eftersom många kvinnor har hiv.

FN-organet WHO skriver på sin hemsida att kvinnor utgör 50% av världens hiv-smittade, och 60% av de hiv-smittade i Afrika söder om Sahara. Jag vet inte om dessa siffror stämmer - WHO:s sida är full av normkritiskt ideologiskt flum och dylikt kommer ibland i sällskap med påhittade eller ideologiskt vinklade siffror. För enkelhetens skull utgår jag från att siffrorna stämmer.

Musikhjälpen har alltså tagit upp hiv som genusfråga och en av dem som bidrog var artisten Linnea Henriksson, känd från tv-programmet IDOL. På Sveriges Radios hemsida kan ni höra henne framföra ett tårfyllt feministiskt brandtal, där hon bland annat säger:
"Jag är feminist och extremt stolt över detta. Och jag tror egentligen att varenda jävla människa är feminist". 
"Människor dör på grund av att det inte är jämställt, och det behöver inte hända".
Linnea Henriksson har rätt i att män och kvinnor är olika inför döden. Men i själva verket är det precis tvärtom med könsfördelningen, vilket tabellen här nedanför (källa) visar. Kvinnor lever längre än män i nästan alla världens länder. Män dör i högre grad i förtid av krig, annat våld, arbetsplatsolyckor, andra olyckor, sjukdomar och övriga orsaker. Sedan stenåldern har kvinnan setts som det skyddsvärda könet och mannen har setts som förbrukningsvara. Det kan ha evolutionära orsaker.


Förväntad livslängd och kön i olika länder. Från Global Gender Gap Report 2014. Klicka för större bild.

Bloggat: Jämställdhetsfeministern.

2 kommentarer:

  1. Som alla andra feminister är hon blind inför det som drabbar män medan den minsta lilla sak som drabbar kvinnor skall förstoras upp.
    Pelle2

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.