En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 8 december 2014

Feministisk hiv-bekämpning som bistånd


Biståndsminister Isabella Lövin (MP) och Michel Sidibé, generaldirektör Unaids, har idag en debattartikel i Upsala Nya Tidning som heter "Jämställdhet mot hiv". Artikeln har ett tungt fokus på hur kvinnor och flickor lider av hiv och aids i fattiga länder. Ur artikeln:
"För att stoppa spridningen av hiv måste vi öka kvinnors makt och inflytande i samhället liksom över sina egna liv".
"utmana normer och värderingar"
"Samtidigt måste vi också bryta föreställningar om manligt och kvinnligt som begränsar flickor och kvinnors livsutrymme och som effektivt sätter käppar i hjulet för kampen mot hiv". 
Vem är det som är ansvarig för hiv-spridningen, då? Ja, inte kvinnor och flickor åtminstone, som konsekvent utmålas som oskyldiga offer i artikeln. Ekvationen för att bestämma könstillhörigheten hos de verkligt skyldiga till spridningen av hiv-viruset blir därför enkel.

Det är olyckligt att Isabella Lövin lånar sig åt ideologiproduktion i linje med den avgående "feministiska regeringens". Hon har annars skaffat sig en hög trovärdighet i fiskefrågor under sitt tidigare arbete som journalist, författare och EU-parlamentariker. Den trovärdigheten riskerar att urholkas när Isabella Lövin numera ägnar sig åt en massa normkritiskt flum.

Ett gott råd åt Isabella Lövin och hennes parti om de vill öka sitt väljarantal: skriv mer om miljöfrågor och mindre om feminism.

Bloggat: Fröken Missnöjd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.