En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 18 december 2014

Feministulvar i expertfårakläder


Idag har Aftonbladet (via Unvis) en artikel som handlar om julförberedelser. Den handlar även om könsfördelning bland julförberedelserna:
"... på det stora hela tycks vi dela ganska lika på sysslorna. 
I alla fall om vi får tro en ny undersökning från Aftonbladet/Sverige tycker, där kvinnor och män fått svara på vilka uppgifter de tar sig an i förberedelserna".
Aj då. Undersökningen visade inte rätt resultat. Rätt resultat i varje undersökning bör vara: kvinnor drabbas värst.

Så Aftonbladet kontaktar en expert. Experten beskrivs som "psykoterapeut och doktor i psykologi med bred erfarenhet av jämställdhetsfrågor".

Experten säger att undersökningen kanske inte stämmer:
"Många upplever säkert att de delar ansvaret, men mycket tillkommer utöver de uttalade sysslorna, som avslutningar och lussefiranden, och vem sköter det? Djävulen sitter i detaljerna, även om mannen handlar jul­maten kanske kvinnan jobbar dubbelt genom att sköta alla småsaker som ingen ser".
Ordningen återställd. Kvinnor drabbas värst.

Bloggaren Toklandet fattade misstankar och googlade experten. Det visade sig att experten inte bara har "bred erfarenhet av jämställdhetsfrågor", vilket många människor har. Experten har dessutom "könsteori som specialitet" (se bilden längst upp i inlägget).

Ur en random C-uppsats via Google hittar jag förklaringen på vad könsteori är för något:
"Könsteori och feminism går på många sätt in i varandra och är på många sätt samma sak" 
"Den feministiska analysen av principen med motsatspar är att de inte är likvärdiga och att det i detta fall är så att männen anses vara mer värda än kvinnorna. Mannen är normen, kvinnan är det avvikande. Det finns alltså en könshierarki, och denna könshierarki är en fundamental utgångspunkt inom könsteorin". 
Även om jag inte har bloggat om det varje gång, så är det här symptomatiskt för just Aftonbladet.

De tar ofta in någon tillsynes opartisk expert när det handlar om män och kvinnor. Vid närmare granskning visar det sig att denna expert har grottat ner sig i någon slags teori som utmålar män som förtryckare och kvinnor som förtryckta.

Ingen läsare blir väl förvånad över detta, men kolla gärna själv nästa gång. Garanterat en feministulv i expertfårakläder.

Bloggen Sannolikt och Sannolikt Osannolikt har bloggat om en liknande julstämnings-artikel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.