En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 2 december 2014

Kvinnor kan bli bättre på att löneförhandla

Kvinnor tjänar mindre än män. Enligt statliga Medlingsinstitutets rapport för några år sedan var den oförklarade skillnaden 5%, alltså den skillnad som kvarstår efter att faktorer som arbetstid, bransch och andra sakliga förklaringsvariabler har räknats bort. Institutet drog slutsatsen att den kvarstående skillnaden kan bero på sakliga faktorer, eller osakliga faktorer.

Fem procent motsvarar skillnaden mellan 20000 och 21000 kronor i lön. Jag tror för min del att skillnaden kan ha att göra med att män och kvinnor är olika bra på att förhandla.

En färsk forskningsstudie i Psychological Bulletin bekräftar detta. Men det behöver inte alltid vara så:
"könsskillnader som gynnar män minskade när förhandlarna hade förhandlingserfarenhet, när de fick information om förhandlingsutrymmet och när de förhandlade på någon annan individs vägnar. Dessutom omvändes könsskillnaderna under de villkor som motsvarade den lägst predikterade rollinkongruensen hos kvinnor. Som slutsats beror könsskillnader i förhandlingar på skillnaden i sammanhang och kan vara föremål för förändring".
Jag tror att alla, oavsett kön och yrkesroll, tjänar på att ta till sig tips när det gäller att löneförhandla. Det finns säkert bra böcker som julklappstips om detta som jag inte känner till. Här är några länkar istället:

"Tio tips inför löneförhandlingen" (Cruited.com)
"Chatt om löneförhandling" (DN)
"Så fixar du löneförhandlingen" (Vision.se)

2 kommentarer:

  1. Eller så beror löneskillnaden på att män prioriterar lön, medan kvinnor prioriterar annat (som också kostar arbetsgivaren).

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.