En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

lördag 9 mars 2013

Journalister kallades "gubbslem" under paneldebatt

Gubbslem, en encellig mikroalg som förekommer i sjöar.

Det verkar ha gått hett till inatt på Sveriges grävande journalisters "Late night show". Journalisterna skulle diskutera journalistik.

I panelen satt Janne Josefsson, Frida BoisenTäppas Fogelberg, Britt-Marie MattsonRobert Aschberg och Maria Sveland.

Vad som hände får vi veta genom Expressen, Twitter och bloggen Hotlamotte.

Två twitterreaktioner:

Micha Art, producent för "Plånboken" P1.
'' Men kan man inte säga att ni är antidemokrater?" Josefsson till Sveland -om att alla måste vara feminister. Dags att sätta punkt?

Aschberg - omedveten om den kraftiga twitterkritiken.
'' Spännande. Nu avfärdas Sveland som för rätt och korrekt av både Täppas och Janne J.
Men experten på sociala medier Sofia Mirjamsdotter ilsknade till:

- Det är internationella kvinnodagen och Josefsson, Täppas Fogelberg och Aschberg får sitta och förminska Sveland i en hel timme. Då tog jag micken och frågade om det verkligen var okej att låta Sveland förminskas av tre gubbslem, säger hon till Expressen.

Bloggen Hotlamotte ger oss en ögonvittnesskildring:

"Det börjar med att Maria Sveland säger till Janne Josefsson att SVT Debatt är Sveriges sämsta tv-program och att Robert Aschberg tycker att genusjoxet är allmänt överdrivet. Janne Josefsson konfronterar Sveland med frågan om man kan tro på demokrati och samtidigt ha parollen ”våga vägra ta debatten”. 
Helt plötsligt står kvinnor i publiken upp och skriker på Janne Josefsson. Även han har ställt sig upp och håller tal på Braveheart-manér om vikten av att våga ta debatten. 
Jag märker hur blodådrorna i pannorna på några kvinnor bredvid mig håller på att sprängas. De studsar upp och ner. En av dem springer fram och får tag på en mikrofon. Hon skanderar: Tycker ni att det är värdigt en kvinnodag 8 Mars 2013 att Maria Sveland sitter i en debatt och blir nertryckt av tre gubbslem? 
Kvinnorna bredvid mig börjar unisont skrika: gubbslem, gubbslem, gubbslem. 
Britt-Marie Mattsson reser sig mot kvinnan: Du ska inte förminska mig. Det ska du ge fan i! 
Kvinnan vänder sig mot publiken som nu är i extas och skriker: Tycker ni att det här kvinnohatet är underhållning?"


En episk drabbning, låter det som.

Täppas' version här. Maria Svelands version här.

Det är positivt att tre relativt PK-aktiga manliga journalister plus BM Mattsson säger emot Maria Sveland och ännu mer intressant att herrar inte kan säga emot Maria Sveland utan att kallas "gubbslem" av andra journalister. Intressant är också beskrivningen av att BM Mattsson upplevde sig förminskad av Sofia Mirjamsdotter.

Fortsättning följer, förhoppningsvis.

Bloggat om detta: Toklandet, Aktivarum, Häxanmexan, Kimzha

8 kommentarer:

 1. Herregud, vi närmar oss någon form av brisering...

  Och de små bäckarnas princip rinner på ute i landet, kanske kan vi slut på galenskapen inom en 10-20årsperiod?

  Bra att du tar upp det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde varit ett klockrent kapitel Joseph Caux' roman Café Rättvisan - om det inte hade varit på riktigt, förstås.

   Radera
 2. Vad är det som händer? Jag sa igår att jag trodde Sveland bort sig men att det skulle gå så här fort känns nästan overkligt. Min gissning är att det är fler som inte vågat förut men efter Altstadts sågning i Flamman så är det nu öppet mål. Eftersom den var så skarp går den inte att negligera och vad skulle recensenten kunna beskyllas för?
  Erik S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm, jag läste Altstadts känga och den var visserligen bra. Men öppet mål vet jag inte. Kanske är det början till slutet vi ser. Vi kan ju hoppas att övriga paneldeltagare blev tillräckligt förbannade att de gör något åt saken. Det är ju inte vem som helst som hon har retat upp denna gång.

   Radera
 3. Sveland tar ju nästan aldrig någon debatt vad jag vet. (Länka gärna till någon som jag eventuellt har missat.) Det sägs visserligen att hon hoppade av Publicistsklubbens debatt för en tid sen när hon fick veta att Sakine Madon skulle närvara. Hon är troligtvis rädd för att bli sönderargumenterad.

  Men hon får mycket mediautrymme där hon får sitta oemotsagd och utan kritik. Jag gissar att det är hennes krav för att ställa upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det kanske. Ja, det är ju alltid lättare att argumentera med ja-sägare.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.