En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

fredag 22 mars 2013

Manliga bastionerAnn-Charlotte Marteus har skrivit en ny kolumn i Expressen. Ingen trogen läsare lär bli förvånad över innehållet.

Hon beskriver så kallade manliga bastioner i samhället. Näringslivstoppen, polisen, finansmarknaden och militären räknar hon upp. Budskapet är att männen måste "maka på sig".

Underligt nog beskriver hon inte andra manliga bastioner som de hemlösa, alkoholisterna, narkomanerna eller självmördarna. Föreställningen om patriarkatet blundar som regel för att männen både dominerar samhällstoppen och samhällsbotten.

Så, fint ska det vara, när Ann-Charlotte Marteus beskriver manlig dominans.

En särskild udd riktas mot näringslivet. Som skulle bli så mycket bättre med fler kvinnor i toppen, menar Ann-Charlotte Marteus.

Bekvämt nog undviker hon begreppet lönsamhet. Därför att hon antagligen vet att en ökad andel kvinnor i toppen inte ökar lönsamheten i företagen.

Men när hon börjar argumentera för utjämnad könsfördelning även bland de hemlösa så kan jag börja ta henne på allvar.


4 kommentarer:

 1. Marteus är bortom all räddning. Hon är en del av Svelands genuskyrka och kommer aldrig erkänna att kvinnor har någon fördel på något område..
  Dessutom borde väl hon maka på sig och ge sitt jobb till en man med tanke på att kvinnorna dominerar journalistutbildningarna nuförtiden:-)
  /Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, precis!

   Radera
  2. Underligt nog beskriver hon inte andra manliga bastioner som de hemlösa, alkoholisterna, narkomanerna eller självmördarna. Föreställningen om patriarkatet blundar som regel för att männen både dominerar samhällstoppen och samhällsbotten."

   Nä, de är ju tämligen ointressanta för dem, det är ju männen som klivit åt sidan som hamnar där, de är ju resultatet av deras politik.......

   /Anders Senior

   Radera
  3. Just så. Samhället har gott om exempel på män som makat på sig. De kallas alkoholister, hemlösa och narkomaner.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.