En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 19 mars 2013

Våldtäktskultur?

Daniel Swedin är i farten igen med att demonisera män i Aftonbladet på ledarplats. Hans senaste artikel heter "Skända patriarkatet och svik manligheten".

Han menar att det råder en "våldtäktskultur" i samhället och att det är männens fel.
"Som män är vi ansvariga att förhålla oss till hur de maktrelation­er och maskulinitetsideal som bygger våldtäktskulturen reproduceras".
Är det riktigt att tala om en våldtäktskultur då? Enligt BRÅ:s senaste NTU (trygghetsundersökning) i Sverige uppgav 1,1% av kvinnorna och 0,3% av männen att de utsattes för sexualbrott år 2011. Siffran för kvinnornas del är på nedåtgående sedan 2005 medan männens siffra har legat på samma nivå sedan 2005.

Att även män utsätts för sexualbrott får vi inte veta från Daniel Swedin. I hans värld (som den presenteras på Aftonbladets ledarsida) är kvinnor offer och män förövare.

Så om Daniel Swedin upplever att han känner sig ansvarig för en våldtäktskultur så hoppas jag att han snabbt söker professionell hjälp innan han drabbar någon annan.

Tidigare relaterade blogginlägg:
Man demoniserade män - misstänks för sexbrott
Mannen är Aftonbladets bästa slagpåse
Fyra procent står för våldet

7 kommentarer:

 1. Lyssnade på det här i morse. Det tog över 3 år för tjejen att inse att hon våldtagits är det verkligen då en våldtäkt? Är det inte osannolikare att det är ett dåligt ligg som man i efterhand uppförstorar. Susanna Svensson

  SvaraRadera
 2. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/166009?programid=3381#srcomments Susanna

  SvaraRadera
 3. Det kan vi omöjligt veta. Men jag tror att det finns två intressenter i Sverige som profiterar på våldtäkter och på kvinnors rädsla för brott: kvällstidningarna och könsmaktsfeministerna.

  SvaraRadera
 4. Hmm, man blir lite fundersam när en man så ivrigt försöker tillskriva alla män dåliga egenskaper. Svårt att låta bli att undra om det inte är lite Lindbergtendenser inblandade. Och möjligen (troligen?) den häktade 44-åringen. Vad driver dessa män att försöka dela ut sina demoner med andra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett svar kan vara projektion. Ett psykologiskt försvar vi alla tar till i mer eller mindre grad i bland men för vissa blir det alltså mer av en psykopatologi.

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Projektion_(psykologi)

   Radera
 5. När våldtog Daniel Swedin någon senast?

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.