En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 11 mars 2013

Mer om fascistoida tendenser och "gubbslemsdebatten"

Janne Josefsson har idag skrivit en debattartikel om det som nu har börjat kallas för "gubbslemsdebatten".

En debatt som har fått stora proportioner eftersom den svenska feminismens heligaste nationalhelgon kritiseras i den.

Janne Josefsson menar att Maria Svelands åsikter om dokumentären "Könskriget" inte är förenligt med den demokratiska debatten. Att den demokratiska debatten även kräver att skumma åsikter granskas. Han talar om "fascistoida tendenser" att svartmåla halva befolkningen.
"Just därför var Evin Rubars dokumentär om ROKS en stor journalistisk bedrift. Organsationen sågs av många som oantastlig, som en god kraft som inte fick kritiseras. 
Men Rubar visade på de antidemokratiska åsikter som fanns inom en organisation som pekade ut halva befolkningen som biologiska missfoster. 
Det var dessa fascistoida tendenser som jag såg som så viktiga att belysa och det uttalandet kommer jag aldrig ta tillbaka eller be om ursäkt för".
Jag håller med Janne Josefsson helt på den punkten. En ideologi som utmålar halva befolkningen som förtryckare har likheter med fascism. Vi mot dom. Kamp, grupp mot grupp, oavsett om det är könskamp eller raskamp, så är det en kamp mot människor som utpekas för något de har fötts med.

Täppas Fogelberg skriver på sin blogg:

Maria Sveland är naturligtvis förorättad. Efter ett mediagenomslag kring hennes nya bok, som skulle få vilken PR-strateg som helst att bli rusig av lycka, får hon lite mothugg. 
Givetvis bekräftar detta vad hon driver som teser. Kvinnans marginalisering och mannens läbbiga förakt. Det är ju det som är så genialiskt med hela hennes grej. 
All kritik är kvitton på vad hon står för och det är väl det som känns provocerande: Alla kvinnor är offer för dumma karlar. Klart som korvspad.
Fler medielänkar det gångna dygnet om detta:

En bisarr intervju med Janne Josefsson i Radio Sjuhärad där reportern lyckas dåligt med att dölja sina sympatier. Janne Josefsson kallar Maria Sveland för en "buren makthavare" precis som han själv.

En artikel i Aftonbladet om svårigheter att acceptera kritik mot Maria Sveland. Mothugg i SvD.

Debattavbrytaren Mymlan tillstår att hon var "salongsberusad" när hon kallade de manliga debattörerna för "gubbslem".

Bloggat: MaukonenDaddys, Aktivarum och Toklandet, som tar upp urspårade reaktioner på Twitter.

4 kommentarer:

 1. Exempel på "förminskandet" av Sveland

  https://twitter.com/mymlan/status/311120555904487424

  Gissar att det finns en mycket vid tolkning av vad förminskande betyder i de kretsarna... Typ allt som inte passar...

  SvaraRadera
 2. Att säga att man har varit med om samma sak är alltså att förminska. För det är ju värre när en kvinna drabbas av något än när en man drabbas.

  SvaraRadera
 3. Tack för fin sammanställning av läget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag börjar själv bli ganska trött på ämnet nu. Men affären har ju inte blåst över än och därför känns det tyvärr angeläget att skriva om.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.