En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 4 mars 2013

Mentalt könsbyte


Personen på bilden heter inte Anders Westgårdh.

Anders Westgårdh har skrivit en krönika i Aftonbladet med titeln "Jag har helt tappat lusten att vara man":
"Härmed anmäler jag mig för ett mentalt könsbyte. Jag har nämligen tappat lusten att vara man. Det känns ungefär ­lika attraktivt som att ­vara dinosaurie, silverfisk eller idiot. 
(...)Dagens unga kvinnor är smartare och bättre än sina mödrar och mormödrar. De accepterar inte ­varken att giftas bort, spöas upp, förlöjligas eller förminskas. 
De har en lysande framtid, och det är därför jag ibland önskar att jag vore en av dem i stället för en av oss. 
Men allra helst skulle jag vilja vara stolt över att ­vara man".

Mitt svar:

Hej, Anders! Jag tror jag förstår lite hur du menar. Att vara man och jobba på Aftonbladet måste vara som att vara muslim och vara aktiv hos sajten Avpixlat. Dag ut och dag in samma förakt. Jag blir själv smått deprimerad varje gång jag läser Sveriges mest mansföraktande dagstidning (DN når bara en andraplats), men jag kan inte heller alltid låta bli.

Klart att du borde få vara stolt över att vara man! Börja med att byta uppdragsgivare. Ta en paus från mediebruset, åtminstone från Aftonbladet och DN Kultur. Fortsätt sedan med att ställa dig frågan hur det kan vara rimligt att tala om en könsmaktsordning när männen även är överrepresenterade bland våldsoffer, hemlösa, suicidfall, alkoholister och narkomaner. Börja tänk positivt - de flesta män bidrar trots allt med positiva saker till vårt samhälle. Endast en liten andel av befolkningen gör alla de dåliga saker som du räknar upp.

Omställningen till att bli stolt man blir kanske en lång och svår resa för dig.

Och annars finns ju alltid alternativet att löpa hela linan ut och göra ett juridiskt och kirurgiskt könsbyte.

Lycka till, vilket du än väljer! Men snälla, sluta åtminstone med att använda din upplyfta position till att sprida mer förakt om män och äldre kvinnor i den där tramsblaskan.

Bloggat: Genusdebatten, Bashflak (om skammen för att heta Anders), Toklandet, Kimhza Bremer

3 kommentarer:

 1. Väl skrivet, skicka även ett personligt brev/mejl! Han kan ju också ta sig en titt i verkligheten och finna att som svensk man vara en del av det mest jämställda land i den mest jämställda tid som någonsin funnits, vilket dagligen väcker internationell uppmärksamhet.
  http://www.bt.se/nyheter/labourledaren-ed-miliband-forvanad-over-att-svenska-man-passar-barn(3664256).gm
  Erik S

  SvaraRadera
 2. Intressant länk! Tack! Nja, jag nöjer mig med inlägget. Tänk att det har gått så långt i Sverige att en man inte kan uppskatta att han lever i världens mest jämställda samhälle i historien utan ondgör sig över sitt eget kön pga en skev verklighetsbild.

  Jag har full sympati för folk som gör könsbyte pga att de känner sig födda i fel kropp. Det ser jag som positivt att de numera har den möjligheten. Men att propagandan ger män mindervärdeskomplex på grund av sitt eget kön, det är för sorgligt.

  Hur hamnade vi här? Vad hände med "vi gillar olika"?

  SvaraRadera
 3. Jag som trodde att det var Westgårdh på bilden, så besviken jag blev... ;.)

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.