En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 12 mars 2013

Myndighetschef kallar män för "gubbslem"

En nyhet som jag bara har sett på Kimzha Bremers Bodega är att en av regeringen tillsatt myndighetschef har gett sig in i gubbslem-debatten.

Hon heter Anna Serner och är VD för Filminstitutet. Här följer hennes facebook-inlägg om ämnet:


I ett sunt medieklimat borde hon ha blivit ifrågasatt på skarpare grunder än Hans-Erik Hellborg, Högskolan Dalarna, som per e-post kallade en blivande student för Mohammed och spekulerade i om han kom direkt från Mecka. Detta e-postmeddelande skapade en hyfsad mediestorm och ledde till att Hellborg blev avstängd från undervisningen och fick ta paus från sitt partipolitiska uppdrag i Centern.

Men att en myndighetschef kallar män för "gubbslem" verkar inte ha något nyhetsvärde i Sverige år 2013. Jag gissar att reaktionen hade varit annorlunda om en manlig myndighetschef hade kallat kvinnor för jämförbara, nedsättande saker.

Även Susanna's Crowbar har bloggat om detta.

6 kommentarer:

 1. Hon har stängt sin sida för icke-vänner.

  SvaraRadera
 2. Bra att du också lyfter detta!

  Jag har mejlat flera journalister, bland annat Expressenjournalisten som rapporterade om "Gubbslemskvällen". Men ingen reaktion. Knäpptyst. Det anses uppenbarligen inte som anmärkningsvärt. Är inte det talande?

  SvaraRadera
 3. Anonym: OK!
  Kimhza: Väldigt talande! Jag lade även ut det på Twitter, får se om det ger något.

  SvaraRadera
 4. Och ända ska hon sitta och prata jämställdhet i SVT. Fan va förljugen svensk journalistik är.

  SvaraRadera
 5. Så här skriver hon i ett svar på sin blogg: "Du har rätt. Vi ska stödja film bara ut ett kvalitetsperspektiv. Min uppfattning är att så har genom åren inte skett. Precis som inom andra områden i samhället har vita män oftare fått pengar. Detta på grund av deras kön och ras. Vi försöker ändra på det nu."

  När hon senare får ytterligare frågor svarar hon så här:

  "För att jag är av övertygelsen att även vi, utan illvilja men ändå, har deltagit i könsdiskriminering.
  Det kan man tro olika om."

  Konstaterandet "Detta på grund av deras kön och ras" som leder till att institutet vidtar åtgärder ("Vi försöker ändra på det nu.") visar sig endast vara tro och övertygelse från myndighetschefens sida. De politiker som har utsett henne måste verkligen förakta skattebetalarna.

  SvaraRadera
 6. Nyhetsvärde har det. Men det är de indignerade kommentarerna som har bytts ut emot hyllningar och ryggdunkar som borde förvåna.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.