En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 3 mars 2013

Vasaloppet och könsmaktsordningenI dag hölls årets omgång av världens största längdskidtävling Vasaloppet.

Enligt SvD:s rapportering verkar norskan Laila Kveli ha vunnit damklassen och norrmannen Jørgen Aukland verkar ha fått den totalt sett snabbaste tiden i år.

Jag har inte deltagit utan nöjer mig med annan fysisk aktivitet samt att betrakta "problematiseringen" av loppet ur ett könsmaktsperspektiv.

Mathilda Andersson Nwachukwu, annars verksam på Fria Tidningen, problematiserar på SVT Debatt att det hölls en tävling som heter Tjejvasan för en vecka sedan. Dagens Vasalopp var på 9 mil medan Tjejvasan var på 3 mil. Tävlingsledarna var inte ansvarsfulla, menar hon.
"En ansvarsfull tävlingsledare vet att det finns en könsmaktsordning att ta hänsyn till som finns överallt i vårt samhälle, inte minst inom idrotten. Den säger att mannen är normen och idrottens måttstock. Vasaloppet agerar i linje med könsmaktsordningen, förstärker densamma och medverkar till det ojämställda Idrottssverige vi har i dag
(...) Det är helt motiverat att det ska finnas olika distanser på loppen. Vi har alla olika kroppar, är olika tränade och har olika förutsättningar. Men varför är det så förbannat viktigt att särskilja lopp enbart för kvinnor och dessutom marknadsföra dessa lopp som bitävlingar vid sidan av den riktiga tävlingen?".
Jag förstår inte riktigt invändningen. Kvinnor hade samma rätt att delta i dagens Vasalopp som män och har därmed ett större urval av tävlingar eftersom män inte tilläts delta i Tjejvasan för en vecka sedan.

Om något så tycks alltså kvinnor vara otillbörligt gynnade av Vasaloppets arrangörer. Men inte ens det är tillräcklig kompensation för längskidåkande kvinnor, uppenbarligen.

Som om inte det vore nog så skänker ett känt bilföretag en bil vardera till vinnarna i Tjejvasan samt i herr- och damklassen av Vasaloppet. Två bilar till två kvinnor, en bil till en man.

Bloggat: Malte

4 kommentarer:

 1. http://malteroxxx.wordpress.com/2013/03/03/ett-sarskilt-vasalopp-for-tjejer-forstarker-idrottens-konsmaktsordning/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Lägger in länken. Konstigt nog syns den inte i min feed...

   Radera
 2. Hon har faktiskt lite rätt, fast av andra orsaker. Det är löjligt att peka ut kvinnor att de endast klarar en tredjedel av en "riktig" klassiker. Uppenbart klarar massor av kvinnor att åka nio mil. Har själv åkt jämnt med en dam på runt 60 i flera mil. Och en hel del män skulle trivas med en kortare utmaning. Det rätta vore att göra en helklassiker och en kortklassiker med både dam- och herrklass.

  Men vi har lärt kvinnor att de förtjänar specialarrangemang endast för dem, cos I'm worth it. Och då är det kommersiellt bättre att arrangera tjejvasa, tjejmilen etc etc.
  Och arrangören har nog rätt att många kvinnor gärna vill utmanas i en mer social tävling. Bara att se på vilket tjejlag av 14åringar. Hälften är där för att tävla fullt ut som killar, hälften är där för den sociala grejen. Några år senare har den senare häften slutat. De tjejerna kommer aldrig att anmäla sig till en tävling fullt med folk som bara ser mållinjen och prestationen framför sig. Vill man locka dem får man smöra lite mera.

  SvaraRadera
 3. Bra förslag om helklassiker och kortklassiker för alla!

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.