En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 18 november 2013

Doris Lessing om mansföraktet


I helgen gick nobelpristagaren i litteratur Doris Lessing bort. Hon blev 94 år.

Svenska Dagbladet intervjuar litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström om Doris Lessing:
Ebba Witt-Brattström berättar att hon var 19 år gammal när hon för första gången läste Doris Lessings "Den femte sanningen", som betraktades som en bibel bland europeiska feminister under 1960- och 1970-talet. Samma år gick hon med i feministgruppen "Grupp 8". Hon säger att hon rekommenderar unga kvinnor att läsa så mycket som möjligt av Doris Lessing. 
Jo visst. Så mycket som möjligt. Här är ett bra lästips om Doris Lessings syn på mansförakt inom modern feminism. Det kommer från ett reportage i The Guardian 2001 i samband med att hon föreläste på Edinburgh Book Festival (min översättning):
Romanförfattaren Doris Lessing hävdade igår att män var de nya tysta offren i könskriget, "ständigt förnedrade och förolämpade" av kvinnor utan att männen ens knystar i protest. 
Lessing, som blev en feministisk ikon med böckerna Gräset sjunger och Den femte sanningen, sade att en "lat och smygande" kultur har tagit tag i feminismen och frossar i att banka på män. 
Unga pojkar tyngs med skuld om deras könstillhörighets brott, berättade hon för Edinburgh Book Festival, medan energi som skulle kunna användas för att få ordentlig barnomsorg läggs på meningslös förnedring av män. 
"Jag är alltmer chockad över den tanklösa och automatiska smutskastningen av män som nu är  en sådan del av vår kultur att den knappt ens märks," sade den 81-åriga persiskfödda författaren igår. 
"Stora saker har uppnåtts genom feminismen. Vi har nu ganska mycket jämställdhet åtminstone inom löner och möjligheter, men nästan ingenting har gjorts inom barnomsorgen, den verkliga befrielsen". 
"Vi har många underbara, smarta, starka kvinnor överallt, men vad händer med männen? Varför måste detta ske på bekostnad av män? 
"Jag besökte en skolklass för nio- och tioåringar, flickor och pojkar, och en ung kvinna berättade för dessa barn att orsaken till krigen var männens medfött våldsamma natur". 
"Man kunde se de små flickorna, gödda av självgodhet och inbilskhet, medan de små pojkarna satt där ihopsjunkna, bedjande om förlåtelse för sin existens, i tron att det skulle bli mönstret för deras liv." 
Lessing sade att läraren försökte "fånga min blick, och trodde att jag skulle godkänna detta skräp". 
Hon tillade: "Detta sker i skolor överallt och ingen säger något". 
"Det har blivit en slags religion som man inte får kritisera för då blir du en förrädare mot den stora saken, vilket jag inte är". 
"Det är dags att vi börjar fråga oss vilka dessa kvinnor är som ständigt smutskastar män. Den mest korkade, dåligt utbildade och otrevliga kvinna kan smutskasta den trevligaste, snällaste och mest intelligenta man och ingen protesterar". 
"Män verkar vara så kuvade att de inte kan slå tillbaka, och det är dags att de gör det".
Vila i frid, Doris Lessing. Jag lovar att ta till mig av dina kloka ord.

4 kommentarer:

 1. Sedan 2001 har misandrin blivit betydligt grövre och värre. Hade varit kul att se de citaten i tryck i en svensk dagstidning.

  SvaraRadera
 2. Doris Lessing, en riktig feminist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle alla feminister varit som hon så skulle jag inte ha så mycket anledning att belysa manshat.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.