En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

fredag 8 november 2013

Påståendet om pojkars antipluggkultur sågas

Maj Götefelt är undervisningsråd på Skolverket och ansvarig för de nationella proven i år 3 och 6. Hon intervjuas av Lärarnas Tidning idag och avfärdar uppfattningen om att pojkars sämre skolresultat än flickors är pojkarnas eget fel:

Ibland anges en ”antipluggkultur” som förklaring till pojkars sämre skolresultat. Men det tror inte Maj Götefelt alls på. 
– Nej, jag tror inte man ska leta efter förklaringen där. Det är ingenting jag har träffat på vare sig som lärare själv eller bland de lärargrupper jag möter i arbetet med de nationella proven. Pojkar försöker göra lika bra ifrån sig på proven som flickorna. 
En förklaring kan i stället handla om att skolmiljön inte är lika anpassad för pojkar som för flickor, tror hon. 
– Skolan är en väldigt kvinnlig miljö och det kan påverka. Vi måste hitta fler förebilder som pojkar kan identifiera sig med bland lärare och pedagoger. Det gäller också att ha ett brett spektrum av undervisningsmetoder som lockar både pojkar och flickor, säger Maj Götefelt. 
Är det dags att göra om de nationella proven för att bättre passa pojkar, som man gjorde med högskoleprovet för att det bättre skulle passa kvinnor? 
– Vi arbetar ständigt med att utveckla de nationella proven så att de inte ska gynna eller missgynna någon grupp. Bland annat är vi noga när vi väljer texter till läsuppgifterna, att det ska vara både pojkar och flickor med och att texterna ska kunna intressera båda könen. Men det är möjligt att vi kan göra mer. 
Kloka och vettiga iakttagelser från Maj Götefelt. Jag hoppas att hon får stort gehör för sina synpunkter i Skolverkets arbete.

Även Tysta Tankar kommenterar artikeln.

Nu var det slut på de goda nyheterna för idag. För jag kan inte låta bli att kommentera Cirkus Ehrenbergs senaste föreställning i gårdagens Aftonbladet, Sveriges mest mansföraktande dagstidning.

Johan Ehrenberg ger i artikeln råd till män att de ska lyssna, förstå och inte ifrågasätta ordvalet när en kvinna uttrycker sig sexistiskt om män. Han ger rådet till män att läsa SCUM-manifestet som går ut på att män ska utplånas från jorden. Män bör läsa den, "öppna ögonen" och "skratta". Varför då? Jo:
Ångesten över att du är en del i manligheten minskar.
Johan Ehrenberg erkänner alltså att han har ångest över att han är en del i manligheten, men att ångesten har minskat.

Men den ångesten kommer nog snarare från hans egen kollektivt skuldbeläggande ideologi. Från en unken manssyn. Självklart har män med en unken manssyn ångest över att vara en del i manligheten.

För er som har missat det: Kimzha Bremer har bloggat om att organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, kommer att sluta arbeta könsneutralt för att endast fokusera på flickor och kvinnor som utsätts för hedersförtryck. För annars blir GAPF av med sina statliga bidrag.

2 kommentarer:

 1. Tycker att Johan skall se till att bli Jenny fullt ut denna gången och även se till att operera sig till kvinna. Då slipper han kanske må så dåligt över sin manlighet och vi slipper kanske läsa hans enfaldiga artiklar om män skrivna utifrån hans förvridna bild av manligheten.
  Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Jenny kanske skulle må bättre över sin könstillhörighet än Johan. Det skulle även lösa en del praktiska problem eftersom Ehrenberg även förespråkar inkvotering av kvinnor. Jenny skulle bli koncernägare för alla företagen och Jenny skulle kunna kvotera in sig själv som VD, styrelseordförande, chefredaktör, ledarskribent och så vidare.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.