En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 3 november 2013

Ökad tillströmning till mansjourer i NorgeI Norge är det sedan 2010 lag på att kommunerna ska erbjuda kriscentrum ("krisesenter") till män, kvinnor och barn som utsätts för våld inom familjen. Dessa kriscentra ska ha skilda avdelningar för män och kvinnor. Antalet män som har sökt sig till mansavdelningarna har ökat kraftigt, skriver tidningen Aftenposten.

Merparten av männen har utsatts av våld från sin nuvarande eller före detta partner. Men antalet män på mansjourerna domineras även av män med utländsk bakgrund och ett betydande antal av dem har utsatts för hedersrelaterat våld från sina föräldrar.

Tidningen Klassekampen intervjuar Wenche Jonassen, som forskar om män som utsätts för partnervåld eller annat våld inom familjen.

Hon menar att många av dessa män har svårt för att se sig själva som våldsoffer och att det tar lång tid för dem att söka hjälp. I de fall där barn finns med i bilden är männen rädda för att förlora kontakten med barnen om de anklagar partnern för våld. Dessa män var därför särskilt noga med att inte slå tillbaka, säger Wenche Jonassen.

Sverige har mycket att lära av Norge inom detta område, verkar det som. Det är hög tid att lyfta på några svenska skygglappar:

- Även män utsätts för omfattande partnervåld, eller våld i nära relation, som det även kallas.

- Även män drabbas av omfattande hedersvåld.

- Våld inom familjen kan därför svårligen förklaras med teorin om könsmaktsordning och patriarkat.

- Det är lämpligt att kommunen är huvudansvarig för att driva mans- och kvinnojourer. I Sverige driver ideella organisationer kvinnojourer med offentliga bidrag och här är mansjourer sällsynta. Det svenska systemet öppnar dessutom för att locka till sig ideologiska fanatiker till ideella kvinnojourer, vilket dokumentären Könskriget har visat.

- Att pappor som rapporterar partnervåld löper risk att straffas med att förlora kontakten med sina barn måste uppmärksammas och motverkas av inblandade myndigheter.

Bloggat: Daddys, Flyingmartin

Tidigare blogginlägg: Svenska män mer utsatta för partnervåld än kvinnor

Extra lästips: Janne Josefsson säger i en intervju att han "givetvis" tror att det existerar ett patriarkat.

2 kommentarer:

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.