En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 4 november 2013

Reinfeldt vill problematisera männens sexualitetI dagens Expressen blir statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuad om sexköpslagen. Han berömmer lagen men säger att han inte vill ha någon skärpning av den utan framhåller istället följande lösning:

– Genom att ta en bredare samhällsdebatt om mäns sexualitet och syn på kvinnor kan man få män att inse att sexköp alltid bygger på ett utnyttjande och att man därför måste välja bort det.

Fredrik Reinfeldt verkar ha tagit till sig föreställningen om att männen är förtryckare medan kvinnorna är offer.

Han osynliggör även manliga prostituerade och kvinnliga sexköpare. När det gäller unga prostituerade så är killarna som säljer sex fler än tjejerna i Sverige.

Intressant är att Fredrik Reinfeldts motsvarigheter i Norge har en helt annan syn på frågan. Tre av fyra norska regeringspartier i den nya högerregeringen är emot sexköpslagen. Så här sade Moderaternas systerparti Høyres viceordförande Bernt Høie till en norsk tidning tidigare i år:

- Lagen har inte haft den verkan som anhängarna sade att den skulle ha.

- Vår utgångspunkt har hela tiden varit vad som är bäst för kvinnorna och pojkarna som prostituerar sig. Vi var rädda för att ett förbud skulle göra de prostituerade mer beroende av hallickar och mer utsatta för våld. Det har tyvärr blivit så.

Liknande argument har framförts i Sverige, bland annat av beteendevetaren Louise Persson på SVT Debatt.

Men Fredrik Reinfeldt diskuterar inte sådant i Expressen utan vill hellre problematisera männens sexualitet.

Uppdatering dagen efter: Ny artikel på SVT Debatt: "Släpp det sociala stigmat – legalisera sexköp nu". Tänkvärd artikel förutom den mansföraktande slutklämmen.

12 kommentarer:

 1. Jag vill problematisera Reinfeldts hjärntvättade mediala hållning kring mäns syn på kvinnor. Sen är frågan om han verkligen resonerar på samma sätt när inga journalister lyssnar? Är det ryggradslös slentrian och feminismfrieri eller tror han på resonemanget på riktigt? Värdelöst oavsett men på olika sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att han är en medelmåttig begåvning som har förstått att taktik är väldigt viktigt för att vinna val. Per Schlingmann har sagt åt honom att härma sossarna så långt han kan inom de flesta frågor utom Moderaternas eviga kärnfråga skatterna. Det är "inne" att hacka på män. Reinfeldt har sitt våta finger i luften och känner vart vindarna blåser inom områden han inte har någon stark åsikt om, och pratar därefter.

   Radera
 2. än en gång skrämmande att man inte tar upp dom kvinnor och flickor som köper sex av pojkar och män,men det visar bara tyvär vilken snedvriden syn samhället har på den här frågan för om det är sexuell jämställdhet mellan könen vi vill ha så måste vi börja få upp ögonen att det finns kvinnliga sexköpare och mannliga prostituerade för dom är ju i majoritet tyvär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Män som köper sex av kvinnor är den enda formen av sexhandel som passar in i föreställningen om könsmaktsordningen. Därför är det bara den som får nämnas.

   Radera
 3. Reinfeldt är en oerhörd besvikelse på hela jämställdhetsområdet.

  SvaraRadera
 4. @Anonym:".. men det visar bara tyvär vilken snedvriden syn samhället har på den här frågan för om det är sexuell jämställdhet mellan könen vi vill ha så måste vi börja få upp ögonen att det finns kvinnliga sexköpare och mannliga prostituerade för dom är ju i majoritet tyvär." Syftningsfel där. Manliga sexköpare är i majoritet oavsett vem de köper ifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt påstående motsäger inte det du argumenterar mot. Kvinnliga sexköpare har förresten aldrig straffats i Sverige. Förarbetena till lagen är så snillrikt skrivna att lagen endast ska gälla män som köper sex. För att könsmaktsordningen.

   Radera
  2. @Ekvalist: Min kommentar riktar sig till anonym. Jag argumenterar inte, jag konstaterar bara att det knappast är korrekt "att att det finns kvinnliga sexköpare och mannliga prostituerade för dom är ju i majoritet tyvär." Det är knappast de kvinnliga sexköparna som är i majoritet eller hur? Ergo, syftningsfel.

   "Kvinnliga sexköpare har förresten aldrig straffats i Sverige."
   Har några kvinnliga sexköpare påträffats i polisinsatser, traffickingraider eller annat man använder för att beivra sexköp då menar du?

   "Förarbetena till lagen är så snillrikt skrivna att lagen endast ska gälla män som köper sex. "
   Hur menar du här? Kan du utveckla?

   Radera
  3. OK. Justitiekansler Anna Skarhed har påpekat detta i en DN-artikel.

   http://www.dn.se/insidan/sexkopande-kvinnor-har-aldrig-lagforts-i-sverige/

   "Alltså, gärningar som är väldigt annorlunda än situationer där ­köparen är kvinna. Lagen kom till 1999 just för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, menar Skarhed.

   – Generellt är det också ett annat styrkeförhållande mellan en kvinna och en man. I den manliga prostitutionen förekommer sällan våld och hot.

   Som tidigare domare funderar hon ofta på om kvinnor behandlas mildare av rättsväsendet just för att de är kvinnor.

   – Det kan man fundera på. Men om man vill genomföra vad riksdagen velat med den här lagen så ska man också fokusera på de typer av brott som är vanliga. Då kommer inte heller kvinnor som köpare upp".

   Vad riksdagen ville med lagen framgår i förarbetena. Främsta förarbetet är den proposition från 2009 som innehåller tankarna bakom lagen som riksdagen fick ta ställning till. Propositionen heter "Kvinnofrid" och går att läsa på regeringens hemsida.

   Radera
 5. "Men Fredrik Reinfeldt diskuterar inte sådant i Expressen utan vill hellre problematisera männens sexualitet."
  Största felet där är väl att sätta likhetstecken mellan män och torskar. Att börja problematisera de torskar som köar i en trappuppgång för att sätta på en trasig öststatstjej är en sak. Att påskina att det är något som "tillhör manlig sexualitet" är däremot så fel det kan bli.// E

  SvaraRadera
 6. ja tänk på alla dom västerlänska kvinnor som åker till länder som gambia och dominikanska republiken och köper sex av unga pojkar och män vad säger man om det hmm har sett det själv med egna ögon så nära som i köpenhamn där jag kom till en bar och där jag blev vittne till hur en grupp svenska kvinnor köpte sex av unga prostituerade män i från karibien ja jag såg till och med hur en del av dom kvinnliga sexköparna tittade i sina väskor och räknade pengarna så att dom hadde råd att betala männen helt öppet och ogenerat,men o andra sidan sett så har ju inte danmark någon sexköpslag men vem säger att dessa kvinnor inte också köper sex av svenska mannliga escorter hmm.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.