En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

lördag 23 november 2013

Pojkbebis dog dagen efter att han blev omskurenFörra året dog en två veckor gammal pojke i Norge efter att ha blivit "omskuren", eller rättare sagt könsstympad, av en läkare.

Tidningen Aftenposten har intervjuat föräldrarna och har även fått tillgång till norska Socialstyrelsens varningsbrev till de ansvariga läkarna. Föräldrarna berättar:
"Pojken blödde en del när de kom hem, men de antog att det var vanligt. Båda föräldrarna tyckte att han grät fruktansvärt av smärta varje gång mamman bytte blöja. Det kom mindre och mindre blod varje gång hon bytte på honom, och då utgick de från att allt gick åt rätt håll. På natten verkade pojken vara sliten. Han sov mycket och kunde inte äta. På morgonen tyckte mamman att han verkade blek".
Sedan började den lille pojken andas konstigt. Mamman skickade SMS till läkaren som svarade att de borde åka in till läkarkontoret med bebisen. På plats blev han allt blåare och kunde inte svälja, men vårdpersonalen tog inte signalerna på allvar.

Till slut tillkallades ändå ambulans, men det var för sent. Pojken fick hjärtstillestånd och dödförklarades när ambulansen kom fram till sjukhus.

Aftenposten intervjuar även professorn och barnläkaren Trond Markestad, som säger att en liten bebis riskerar att dö efter en blodförlust på cirka 1,5 deciliter. Det kan vara svårt för föräldrar att upptäcka en sådan blodförlust med moderna blöjor som suger upp blod effektivt, menar han.

Efter dödsfallet har det blivit en hård debatt i Norge om könsstympning av pojkar. Motståndare mot sedvänjan har kallats antisemiter och andra tillmälen.

Två forskare i religionsvetenskap skriver i en debattartikel i Aftenposten:
"De allra flesta har insett att omskärelse av flickebarn inte är acceptabelt, oberoende av hur starkt de troende föräldrarna är övertygade om att detta är för barnens bästa. Men när alla de viktigaste argumenten för att tillåta omskärelse av pojkbarn har lika stor giltighet för omskärelse av flickebarn, borde det vara en väckarklocka. Eller är det så att dessa debattörer även vill tillåta omskärelse av flickor?"
Alla nordiska barnombudsmän och en nästintill samlad forskarkår inom barnmedicin är kritisk mot könsstympning av omyndiga pojkar, tillägger de.

I Sverige är könsstympning av pojkar tillåtet om det gäller förhuden och om det utförs av läkare eller en person med särskilt tillstånd. Könsstympning av flickor är däremot totalförbjudet, med fängelse som påföljd.

Uppdatering måndag.

Uppsalatidningen har nyligen skrivit om en läkare i Uppsala som har anmälts sju gånger för misslyckade könsstympningar. I senaste fallet heter pojken Darian, drygt ett år gammal, och vad som hände beskrivs så här:
"Med en sax klippte läkaren av yttersta delen av förhuden. Pojken började blöda kraftigt. 
– Hela lakanet blev blodigt och alla kläder. Blodet verkade inte gå att stoppa. Vi blev helt panikslagna och Darians pappa sa 'nu får han inte röra min son mer', säger Sandra. 
Flera barn till akuten 
De ringde sjukvårdsrådgivningen 1177 och fick rådet att åka till barnakuten. Där arbetade man vid denna tidnings pressläggning med att stoppa blödningen och förbereda en eventuell operation av pojken". 
(tipstack till Erik S)

Tidigare blogginlägg om könsstympning:
Ny tung artikel mot könsstympning av pojkar
Könsstympning: låt vuxna människor bestämma själva


17 kommentarer:

 1. Intressant debattartikel. Den kan nog sägas illustrera hur sexism övertrumfar rasism och dogmatism. Temat är ju att alla dessa argument, om man tillämpar dem könsneutralt, skulle leda till att vi skulle utsätta flickor för samma sak som pojkar - och författaren behöver inte ens förtydliga hur avskyvärt det i detta fall skulle vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stympade, överhettade Amerikaner kan kompensera sitt förvridna sexualliv!
   Omskuret bottenskikt i Bangldaesh eller Pakistan kan det inte!
   Klassfrågan kring sex, tillgång till orgasm/kvinnor osv måste fram i ljuset så vi kan se bakom kulisserna.
   Att judiska journalister älskar att visa reportage om sexuella övergrepp i "hedniska" miljöer typ Indien såsom gruppvåldtäkter kvinnoförtryck osv men dölja våldtäkter osv begånga av omskurna är uselt.
   Vår omskurna stjärnadvokat Silberskys känslokyla gentemot våldtagna hedniska svenska tjejer kanske har sin rot i detta?

   Radera
 2. Svar
  1. Antar att du gillar hur inlägget var utformat… Tack! /Ekvalist

   Radera
  2. Här är en liknande historia från Uppsala som lyckligtvis inte slutade lika illa. Läkaren är nu anmäld efter flera misslyckade ingrepp.
   http://www.direktpress.se/uppsalatidningen/Aktuellt/nyheter/NYHETEROmskarelse-blev-blodigt-misslyckande--Privatlakare-anmald-for-sjunde-gangen/
   Erik S

   Radera
  3. Ja, det var ju en målande beskrivning. Tack för tipset, jag lägger in citat därifrån i inlägget.

   Radera
 3. Förbannad.
  Tack.

  /Kristian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det här måste få ett slut.

   Radera
 4. Har din sida som "startsida" och önskar på ett sätt att du kommer med ett nytt inlägg snart då det skär i mig varje gång jag går in :(

  http://www.youtube.com/watch?v=jgMAB9Sjz0o

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar sidan men tråkigt att du blir illa berörd varje gång. Inte bra för hälsan. Jag ska anstränga mig för att hitta fler positiva nyheter.

   Radera
  2. Jag tror mia menar bilden som ligger högst upp just nu och jag reagerar precis likadant. Jag kan inte titta på bilden.

   Radera
  3. OK, bilden? Jag tar bort den då och länkar till den istället, den har varit uppe länge nog.

   Radera
  4. Missförstå mig rätt jag tycker det var jättebra att bilden låg uppe, och hemskt! (Men "bara" en länk är nog också bra) För samma har ju gällt vg kvinnlig omskärelse (bilder, dokumentärer, information....), dvs att inte gömma undan företeelsen hur hemskt det än är sas.

   Radera
  5. Och återigen håller jag med Mia. Omskärelse är något för vuxna och skall bekämpas när det gäller barn. Den bilden blev bara för mycket för mig. Kanske för att jag har 3 söner, jag vet inte.
   Annars är det en bra idé med lite goda nyheter ibland också.

   Radera
  6. OK, tack för bra respons!

   Radera
 5. I den här "sexuella " frågan kommer endast omskurna priviligierade akademiker till tals...
  Inte sällan sionister ;)
  Hur skulle det vara om kurder, somalier & Pakis fick föra talan för dessa "renhetsoperationer"?
  Ärligheten & konsekvenserna ser man tydligare bland omskuret bottenskikt som inte kan kompensera ha enkel tillgång till kvinnor osv.
  På frågan om varför skurna sällan själva pratar om ingreppet är svaret :
  -Varför pratar sällan etniska svenska bögar om sin sexuella praktik?
  -Varför är tal om sexuell praktik i princip olaglig handling?
  Istället förskönas tal med kärlek, könsroller, medikalisering osv

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.