En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

onsdag 20 november 2013

Ryssland, Qatar och Lesotho toppar globala jämställdhetslistor

Förra månaden släppte World Economic Forum sin senaste jämställdhetsrapport, Global Gender Gap Report.

Jämställdhetsindex, Gender Gap Index, räknas ihop av en mängd faktorer som jämför kvinnors och mäns livsvillkor, som inkomst, förväntad livslängd och utbildning.

Om mäns livsvillkor är bättre än kvinnors så blir jämställdhetsindex lägre.

Ju bättre kvinnorna har det jämfört med män, desto högre blir jämställdhetsindex.

Om kvinnorna har det lika bra som männen inom ett område, så blir det högsta möjliga jämställdhetsvärde för det området.

Och om kvinnorna har det bättre eller mycket bättre än männen inom ett område, så blir det också högsta möjliga jämställdhetsvärde. Den räknemetoden är "mer lämplig för våra syften" än andra sätt att räkna, skriver författarna.

Ännu mer bisarrt blir det när de olika faktorerna jämförs var för sig, i Appendix D.

Ryssland får där högsta ranking för jämställdhet inom förväntad livslängd. Ryska kvinnor lever i snitt 65 år medan de priviligierade ryska männen lever i 55 år. I Nepal och Kuwait har männen fräckheten att leva lika länge som kvinnorna, så Nepal och Kuwait och några länder till får dela på en skamlig 119:e plats på listan.

Kazakstan får förstaplatsen för jämställda könsskillnader vid födsel. Där föds 106 flickor för varje hundratal pojkar som föds.

Qatar är mest jämställt när det gäller högskoleutbildning. För 5,6 gånger så många kvinnor som män studerar vid högskola och universitet i Qatar. Schweiz och Guatemala har däremot endast lika många kvinnor som män inom högskola och universitet och hamnar därför i den sämre halvan av den rankinglistan.

Lesotho är mest jämställt inom läskunnighet enligt rankinglistan, eftersom 30% fler kvinnor än män kan läsa i Lesotho.

Norge får topplaceringen för jämställdhet bland ministerposter eftersom 53% av ministrarna i Norge är kvinnor. Finland kommer bara på en tredjeplats med endast 50% kvinnor bland de finländska ministrarna.

Nästa år kanske könsskillnaderna inom hemlöshet, självmord, dödsfall på arbetsplatsen, utsatthet för mord och misshandel, och alkoholism jämförs av World Economic Forum. Då blir jämförelsen en riktigt rolig politisk satir.

Läs mer: The Good Men Project

Uppdatering torsdag: Rapporten nämndes i flera svenska tidningar för en månad sedan. Ingen av dem kommenterade hur underligt Gender Gap Index beräknas. Däremot var det flera artiklar som tycks sympatisera med rapportens syfte: att vinkla begreppet jämställdhet så att det framstår som endast en kvinnofråga.

Aftonbladet: Här är landet som är bäst för kvinnor
Aftonbladet: Ett systemfel att män har makten
SvD: Könsgapet minskar i världen
Feministiskt perspektiv: Inget land är jämställt än

Dessutom: knappt några engelskspråkiga medier har kritiserat metoden i rapporten. Läs mer i The Weekly Standard.

Liknande läsning som i detta blogginlägg hos Toklandet ("Jobbigt med frågor SR och Medievärlden?") och Jämställdhetsfeministern ("Ju fler kvinnor desto mer jämställt")

12 kommentarer:

 1. vill bara fylla på lite snabbt vad gäller Ryssland, för det såg lite underligt ut vad du sa, och jag kom ihåg att jag hade sett hårresande uppgifter om livslängd och pensionsåldrar i Ryssland. Så jag gjorde en snabb googling.
  Wikipedia:
  förväntad livslängd för män 64,3 år, kvinnor 76,1 år.
  opendemocracy.net:
  pensionsålder: män 60 år, kvinnor 55 år.

  Vilket innebär att den genomsnittliga kvinnan har en 21 år lång semester i slutet av sitt liv, medan männen tillbringar drygt 4 år i pension.

  Snacka om att hamna högt på jämställdhetsindexet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vilken källa som är mest trovärdig när det gäller förväntad livslängd i Ryssland men skillnaden mellan könen är ju ungefär detsamma, till och med lite större med dina siffror.

   Och, ja, för att göra det extra jämställt får männen jobba fem år längre än kvinnorna innan pension i Ryssland. Fantastiskt!

   Radera
 2. Krävs en viss typ av person för att kunna ställa sig bakom en sådan rapport, lär nog eka ganska tomt i skallen när egenskapen integritet kommer på tal. "Head far up the ass" målar dock en passande bild.

  SvaraRadera
 3. Det är otroligt hur de där människorna orkar tycka synd om sig själva och aldrig någonsin ens i misstag reflektera över världen. Ryssland - av alla ! - som något jämstelldhetsideal...

  Ifall någon redan glömt (väckning, vänstern), så är det ryska samhället svårt sargat av ett gigantiskt experiment som varade i 70 år. Under den tiden utplånades miljoner människor, främst män, vilket ledde till ett massivt inflöde av kvinnor på arbetsmarknaden. De få män som fanns kvar fick ju onekligen sina sötebrödsdagar, eftertraktade som de var.

  Idag driver samhället mest omkring, utan något mål. Korruptionen kväver företagsamheten, lågintensiva krig pågår här och där, skurkarna lever flott och ostraffat, infrastrukturen fungerar ibland och alkoholen flödar.

  Låter som rena drömlandet, icke sant!

  //Rick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Men vi ska inte glömma att bara för att kvinnor lever tio år längre än män och går i pension fem år tidigare än män så är det ändå mest synd om kvinnorna i Ryssland. För att patriarkatet och könsmaktsordningen.

   Radera
  2. Feministisk forskning har visat att det alltid är mest synd om kvinnorna. Om du inte håller med om det är du en vit,kränkt man och Breivikare ;-).

   Pelle2

   Radera
  3. Ett tänkbart argument, tyvärr inte helt olikt de som hörs i den verkliga debatten...

   Radera
 4. Suveränt och avslöjande inlägg! Tänk att vi i det här landet saknar journalister som skriver om detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har förresten glömt att kolla hur rapporten beskrevs i våra dagstidningar. Det ska bli spännande.

   Radera
 5. ja det kan ju alldrig bli ett jämställt samhälle för än det är samma rättigheter och samma skyldigheter man som kvinna inför lagen och det är det inte i det svenska samhället i dag,tyvär utan när den dagen när det är samma skyldigheter och rättigheter inför lagen man som kvinna blir verkilghet i sverige ja då är det ett stort steg i rätt riktning till ett jämställt samhälle.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.