En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 11 november 2013

Livsnjutarfeminister och skrikfeministerUppsalatidningen UNT har just nu ett tema om feminism och en artikelserie om kvinnokroppen. På UNT:s site kan du gå in och rösta på vilken sorts feminist just DU är.

En feminist som skriver på temat heter Frida Norén. Hennes feministiska krönika är lite udda eftersom hon menar att många kvinnor i Sverige faktiskt har det ganska bra. Hon går dessutom i polemik med dem hon kallar för "skrikfeminister". Utdrag ur krönikan:
"Helt ärligt tror jag många kvinnor tycker det är kanon att leva år 2013. Vi kan välja den utbildning vi vill, lägga halva lönen på nagelvård, men samtidigt falla tillbaka i offerrollen när det passar. Ingen kräver att vi byter våra egna vinterdäck. Vi kan gå på Ladys night och tycka till om mäns kroppar precis som vi vill".
"Vi kan älta samma gamla grottmålningar av kvinnokroppen i all evig tid, men är det inte dags att vi tar ansvar för bilden av oss själva. Är det inte en självklarhet att vi kan vara kompetenta i det vi gör och i de vi är, trots att vi gillar läppstift från Chanel? Dessutom vet jag att det är många kvinnor som håller med mig när jag säger: Det finns bara en sak som är värre än byggjobbare som busvisslar - att de inte gör det".
Vad är detta? Kvinnor som klarar av att ta ansvar själva utan att skylla allt på männen och det patriarkala förtryckarsamhället? Kvinnor som kan tycka till om mäns kroppar (att män inte tillåts tycka till offentligt om kvinnors kroppar reagerar hon visserligen inte över)? Kvinnor som till och med njuter av okända mäns uppskattning?

Denna feministiska krönika kanske skulle kunna stå oemotsagd i en tidning i Kiruna, Västerås eller Kristianstad. Men Uppsala är, i konkurrens med Södertörn, Göteborg, Lund och Umeå, en ort som gör anspråk på att vara Sveriges högsäte för akademisk spjutspetsfeminism. Och UNT gör stort nummer av att en lokal feministisk bloggare, Karin Andersson, rasar mot krönikan med svordomar och pekpinnar.

Karin Anderssons "skarpa bloggsvar", som UNT kallar det, går ungefär ut på att Frida Norén och alla andra behöver läsa på mer om vad feminism är.

Hur som helst. Varför får just feminism som ideologi en sådan särställning och stor uppmärksamhet i svensk dagspress? På vilken svensk dagstidnings hemsida kan jag rösta på vilken sorts liberal, vilken sorts socialist, eller vilken sorts konservativ jag är?

Feminismen har helt enkelt blivit den officiella överideologin i det här landet, trots att en överväldigande majoritet av befolkningen inte kallar sig för feminister.

Uppdatering: Karin "Kajjan" Andersson svarar mig på sin blogg.

9 kommentarer:

 1. Jag saknar visserligen liberalfeminister eller gammelfeminister i listan. Men ja eftersom "skrik/tonårsfeministerna" kidnappat begreppet så...

  Men mest av allt saknar Jag Pelle Billings "röst" då man väl får säga att idag är årsdagen för hans "avgång" (och där vill jag tillägga att jag tycker du är en av de som bäst för den vidare).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för snälla ord! Ja, Pelle Billing gjorde en stor insats. Bäst av allt gillade jag hans bok och hans insats i den större samhällsdebatten, men jag följde även hans blogg. Alla har sitt sätt att skriva och jag tyckte att Pär Ström och Pelle Billing kompletterade varandra på ett bra sätt.

   Radera
  2. Ja och jag är tacksam för att debatten inte dog när de "lämnade scenen" utan att t o m ännu många plockade upp stafettpinnen sas.

   Radera
 2. http://kajjan.bloggo.nu/Kvinnor-ar-ocksa-fortryckare/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag har svarat henne på hennes blogg.

   Radera
 3. Jag funderar över punkt numero 4 i hennes manifesto där hon beskriver SIN tolkning av vilken sorts syn *quinnslashhen* SKA ha generellt;

  "4. Den som konstaterar att jämställdhet är uppnådd, att kvinnor har precis samma förutsättningar som män i Sverige i dag och att det är "gnälligt" att påstå något annat är inte feminist. Man tillhör inte en lyckligare, mer livsnjutande falang av den feministiska rörelsen. Man är inte feminist överhuvudtaget. Och det är naturligtvis helt ok (även om jag personligen har svårt att förstå det) men då ska man heller inte påstå något annat."

  slut cit.

  1)

  I Kajjans värld ÄR per definition den "riktiga" feministen en gnällkärring

  2)

  Den/de som har andra tolkningar än den inre bild hon skapat sig, har HON ju svårt att förstå =" De är inte som jag" och det står hon för.

  case closed, tillbaka på ruta ett.

  I övrigt är det alltid intressant att blicka in i infernot av allvetande ibland, och känna oset av tankekraft, höra dessa mantran på repeat om å om igen. Orsak-verkan sammanhang någon? Förstå sambandet mellan att idiotförklara kvinnor som inte tillerkänner sig till den enda "rätta läran" och att man ses på som en konstig sekt?

  f.ö såg jag ingenstans att den krönikör som upprört förmedlar ngt budskap om att sitta helt nöjd i båten. Jag tolkar den som en betraktelse över hur olika man kan uppfatta världen och en uppmaning att ta tillvara på det goda, att tro på sig själv och det man gör som kvinna, ha fördelar men också ta ansvar.

  DET är väl om ngt en humanistisk inställning?


  SvaraRadera
  Svar
  1. PS

   F.ö ang politikers ängsliga inställning till läran och dess påverskor så skulle det vara klädsamt om ett parti tex undslapp sig vad de står för UTAN att först deklarera att de först å främst är feministiskt.

   Denna bloggpost är en av de roligare i ämnet..
   http://nyheter24.se/blogg/6mannen/2013/08/17/den-motvillige-feministen/

   Radera
  2. Tack för bra kommentarer, Maja! Håller med.

   Radera
  3. Nja, hrm. Jag är ledsen att krossa dina teorier här, men nu handlar det här inte om min tolkning av feminismen utan en hänvisning till de två grundstolpar som feminismen har (nämligen att man är en feminist om man anser att 1. kvinnor är underordnade män och 2. att detta förhållande bör ändras). Det är vidare enbart när man avviker från detta som jag skulle säga att någon inte är feminist och alltså inte om någon har feministiska åsikter som skiljer sig från mina egna (och det finns det massor som har).
   Angående din kommentar om att jag anser att feminister är gnällkärringar så kan vi verkligen tala om tolkningar (detta är alltså din tolkning totalt befriad från belägg). Den får du naturligtvis ha, men den är likväl felaktig.
   Det ni tycks missa är att feminismen inte är någon lös filosofi som man kan "tolka lite som man vill". Men detta, och mycket mer kan hitta om man bara googlar på ordet feminism. Om man inte orkar det kan man läsa detta inlägg: http://kajjan.bloggo.nu/Ska-vi-gora-ett-feministiskt-experiment-tillsammans/
   Så ta och läs på lite, så hörs vi säkert igen!
   Bästa hälsningar,
   Kajjan

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.