En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 7 november 2013

Humoristiska örfilar

Radiojournalisten Cissi Wallin skriver insiktsfullt om våld i reklam och populärkultur och vilken skillnad mäns våld och kvinnors våld bemöts med:
Just nu rullar en reklam i Radio1 där jag fortfarande sänder. Den är från Specsavers (optiker) och går ut på att en speed-dejtande man med dålig syn råkar läsa ”Patte” istället för Patricia på en kvinnas namnskylt. Detta gör henne så upprörd att hon örfilar honom. Och så avslutas reklamen med ”borde gått till Specsavers istället”. 
Är det okej att glorifiera och normalisera våld på det här sättet? Hade det varit ens möjligt att göra en klämkäck och ”kul” reklam där en man sopade till en kvinna? Såklart inte. Däremot fortsätter samhället i stort upprätthålla det ”skojsigt oskyldiga” i en örfilande kvinna. En arg kvinna som visar detta genom att ta till handflatan mot en man som just sagt eller gjort något enligt henne dumt = helt okej. 
I populärkulturen upprätts också den här örfilsprylen. Att det på något sätt är den starka, självständiga kvinnans vapen. You go girl! 
Jag tycker det är läskigt.
Jag håller helt med Cissi Wallin i denna fråga, oavsett om hon numera kallar sig för feminist eller inte. Jag bryr mig nämligen mindre om etiketter än om sakfrågor.

Reklam och populärkultur som glorifierar våld som bestraffning luktar 1900-tal. Oavsett vem som slår och vem som blir slagen.

7 kommentarer:

 1. Har hon skådat ljuset i tunneln or what?! Finns det hopp? Det är en väldigt bra sak iaf

  SvaraRadera
 2. I helgen var min son 9 år på bio med en klasskompis. De såg Turbo själva. Jag frågade efteråt vad de tyckte om filmen och det första kompisen säger var "en tant slog en gubbe" de var sedan tysta båda två innan de började diskutera vad som sagts i alla sammanhang och hur coolt det var. Men jag undrade mycket vad som rörde sig i huvudet på dem då. Tänker på Madagaskar som har den gamla damen som misshandlar lejonet grovt och funderar på hur det skulle ha uppfattats om det var flodhästen Gloria som blivit slagen. Jag insåg att det börjas i tid det här att det är ok och humor att slå män (eller djur av manligt kön...) om man är kvinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redan i barnfilmerna, alltså. Läskigt… bra att barnen reagerade åtminstone!

   Radera
 3. Trevligt att någon i media etablissemanget (och någon som dessutom kallar sig feminist) ställer sig en sådan här fråga. Allt hopp kanske inte är ute...

  SvaraRadera
 4. hennes inlägg är ju en ripp av lady dhamers gamla: http://ladydahmer.nu/man-ska-ju-tala-lite/

  samt http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2012/june/vi-lever-i-en-kultur-dar-kvinnors-vald-mot-man-ar-socialt-acceptabelt-och-en-naturlig-del-av-kvinnlig-konflikthantering.html

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.