En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

fredag 24 januari 2014

Fittstim gav mental härdsmälta

Nidbild av programledaren Belinda Olsson på Twitter.


Igår sändes andra avsnittet av "Fittstim - min kamp" på TV. Det verkar redan som om miniserien kommer att bli det mest omtalade TV-programmet under 2014 i det här landet.

Twitter drabbades av en mental härdsmälta under hashtaggen #fittstim. Härdsmältan pågår fortfarande nu under fredagskvällen. Bland aktuella twitterämnen har listan under dagen toppats av 1) Pär Ström och 2) #fittstim. Mer om det senare i inlägget.

Första avsnittet för en vecka sedan följdes av en mindre twitterstorm och ett enhälligt fördömande enligt landets samstämmiga feministiska tidningskolumnister.

Gårdagens avsnitt handlade om feminismens relation till mannen. Småbarnspappor och kvinnliga brandmän filmades och diskuterades.

Fittstim intervjuade även skådespelaren Andrea Edwards, känd för att ha satt upp SCUM-manifestet som teaterpjäs. Ett manifest som bland annat hävdar att män borde utrotas.

Andrea Edwards sade om SCUM: "Jag ser inte det som satir, jag ser det som ögontvätt".

Jag ser SCUM på samma sätt. SCUM-debatten för några år sedan tvättade mina ögon och fick mig att inse att den svenska feminismen bär på en stor portion manshat som inte så sällan bubblar uppolika ställen.

Andrea Edwards beskrev dessutom manliga feminister som osexiga. Jag kan tänka mig att många heterosexuella kvinnor och homosexuella män håller med henne om det.

Även författaren Mian Lodalen intervjuades och bloggen Arg Liberal kommenterar en del av det hon sade.

Men det var inte Andrea Edwards eller Mian Lodalen som orsakade den mentala härdsmältan på Twitter, utan jämställdisten och den före detta jämställdhetsdebattören Pär Ström.

Pär Ström sade inte särskilt mycket, men bara att han var med i programmet ökade pulsen hos många twittrare. Redan igår kväll hade det skrivits hundratals fradgetuggande twitter-inlägg om honom och nu lär siffran vara uppe i tusentals. Bloggen Toklandet har lagt upp några av dem.

Fittstim-avsnitt nummer två avslutades med orden "Viss feministisk teori gör sig bäst på kammaren". Det ligger mycket i det påståendet.

Programmet och Twitter-reaktionerna fick ledarskribenten Hanne Kjöller att skriva i DN "att feminismen tyvärr har kidnappats av en grupp total­itära sekterister".

Socialdemokraten Stig-Björn Ljunggren kommenterade i Dagens Samhälle: "Det har känts som att bli tillbakaflyttad till 70-talet när folk fortfarande hade mage att hävda att vissa typer av program inte borde sändas".

En av de bisarraste reaktionerna har skett på Nationella Sekretariatet för Genusforsknings hemsida: två manliga genusvetare intervjuas om Fittstim i artikeln "Män vinner på feminismen".

Artikeln gör det tydligt att genusforskningen åtminstone i viss utsträckning är ideologisk, och att de intervjuade forskarna verkar sakna tillräcklig markkänning och kunskap om hur män gynnas och missgynnas av sin könstillhörighet i Sverige.

Andra bloggreaktioner: Genusdebatten, Motpol, Tysta tankar, AVfM.

7 kommentarer:

 1. Bra sammanfattning! Tur att programmet kan göras och får sändas. Sen tycker jag att kritiken är på tok för mild men mot rådande bakgrund så måste man applådera den lilla feminismkritik som ändå tillåts komma fram i media.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi ska komma ihåg att Belinda själv är feminist. Hon vill inte krossa feminismen utan antagligen göra den mer mainstream, vilket bland annat innebär att göra den mottaglig för kritik.

   Radera
  2. För mig är det på sätt och vis mindre intressant om Belinda kallar sig feminist eller inte, det viktiga är att hon lyfter debatten. Mitt intryck är att hon är i princip lika ifrågasättande som t.ex. Hanne Kjöller men väljer en annan debattstil. Om man anser att feminismen kapats av en grupp totalitära sekterister kan man ju antingen välja att avsvära sig gruppgemenskapen (som t.ex. Ebba W-B) eller att försöka ta tillbaka begreppet. Jag tror f.ö. att många kritiska debattörer fortsätter att kalla sig feminister helt enkelt för att kunna debattera sakfrågorna i ett mindre affekterat klimat.
   Erik S

   Radera
 2. "Andrea Edwards beskrev dessutom manliga feminister som osexiga. Jag kan tänka mig att många heterosexuella kvinnor och homosexuella män håller med henne om det."

  Det är just därför försöken att ändra på männens könsroll är dömt att misslyckats, som en feministisk ung mjukisman på södermalm sa i DN häromdagen så är han och hans kompisar ointressanta för deras kvinnliga vänner som väljer äldre mognare män. Feminister måste få in i skallen att för att en ny mansroll ska bli slå igenom hos heterosexuella män så krävs det att kvinnor tycker att den mansrollen är sexig. Om inte så kommer det aldrig att funka. Finns det evolutionära orsaker till att heterosexuella kvinnor dras till dominanta, starka och resursrika män så är det en fruktlös kamp dömd att misslyckas, mer och mer tyder faktiskt på att det är så. Man kanske kan starta en tillfällig trend genom att lura ett par män men när männen till sist inser fakta så kommer dom hoppa av, risken finns att de snarare kommer känna bitterhet och ilska.

  Att det ska vara så svårt att förstå begriper jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Avhoppade och avprogrammerade hipsters är mer än välkomna hit till den goda sidan :)

   Radera
 3. Helt sjukt att den milda kritiken från Belinda O får det feministiska etablissemanget
  att helt gå i spinn. Det visar väl att det handlar om en sekt som inte får kritiseras.

  Pelle2

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.