En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 13 januari 2014

Minskad rädsla för brott i Sverige

I dag släppte myndigheten BRÅ den senaste versionen av Nationella Trygghetsundersökningen (NTU).

Den visar att andelen som är rädda för att gå ut ensam en kväll har minskat, från 21% år 2006 till 15% år 2012. Andelen otrygga har minskat både bland män och kvinnor, men fler kvinnor än män är rädda.

Allra räddast för att gå ut ensamma i mörkret är kvinnor i åldersgruppen 75-79 år, trots att deras utsatthet för brott är relativt liten. Minst rädda är män i åldern 20-24 år, trots att deras utsatthet för brott är relativt stor.

Mellan 2006 och 2012 har det också skett en minskning av oron för brottsligheten i samhället i stort och en ökning av andelen som inte alls är oroade över det.

Det här ser jag som positivt. Bland annat minskar det grogrunden för vissa politiska extremgrupper. Grupper som gärna vill utmåla exempelvis alla män, eller alla invandrare från vissa delar av världen, som potentiella brottslingar.

Ett annat resultat i NTU är att kvinnor känner större förtroende än vad män gör för polisen och övriga rättsväsendet.

Det skulle förresten vara intressant att veta om det finns någon koppling mellan otrygghet och TV-vanor samt läsvanor.

En lös misstanke som jag har är att den som oftare läser kvällstidningar och oftare ser på TV känner sig mer otrygg. Därför att kvällstidningar och TV särskilt ofta och dramatiskt rapporterar och gestaltar olika brott. Inte minst beskriver de brott mot kvinnor, som enligt NTU är mer oroliga för brottslighet än män.

Det enda jag just nu kan hitta som handlar om denna lösa misstanke är en studie från 1970-talet som visade att folk som tittade mycket på TV var räddare för samhället än folk som tittade lite på TV.

Mer läsning om NTU: Forskning.se

Annan intressant läsning: Susanna Varis skriver om ett feministiskt husförhör av TV-profilen Skavlan. Toklandet skriver om pikanta feministiska detaljer i Vänsterpartiet. En stilla undran om feminism, icke-feminism, anti-feminism och jämställdhet.

4 kommentarer:

 1. Intressant och kul med positiv utveckling! Viktigt stycke om hur extremgrupper väljer att utmåla människor efter grupptillhörighet.

  SvaraRadera
 2. Anledningen till att 75-79 åriga kvinnor enligt statistiken inte är så utsatta beror troligen på att de inte lika ofta rör sig ute efter mörkrets inbrott. Intressant vore att se statistik som visar risken i förhållande till tillbringad tid utomhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är förstås en möjlighet.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.