En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 5 januari 2014

Rasistiska antirasister

Ordningsvakten Christian Naccache skriver på SVT Debatt om rasistiska antirasister:
"Det är någonting som har hänt, man har frångått den vackra principen med ett enkelt undantag på ett nästan Orwelliskt vis. Alla människor har lika värde, fast vissa människor har ett mindre värde än andra. Likt klassiska rasister och nazister i Nordeuropa pratar om den vita rasens överlägsenhet så har de så kallade “anti-rasisterna” tagit sig an en liknande retorik. Man menar att vita, heterosexuella män ofta inte kan delta i debatter på grund av sin hudfärg eller sitt kön".
En skrämmande betraktelse. Vi borde prata mer om vissa antirasisters rasism och dess likheter med annan rasism.

Sedan har vi de senaste dagarnas mansförakt i etablerade medier. Andra halvan av 2013 var enligt mitt intryck lite lugnare när det gäller mansförakt än första halvan. Men efter jul och nyår har det bubblat upp igen.

Isabelle Ståhl raljerar i Expressen över att SVT uppmärksammar "män som det någon gång varit synd om". Inte över att SVT uppmärksammar människor, eller kvinnor, som det har varit synd om. Men när män som det har varit synd om får uppmärksamhet, då behöver det tydligen problematiseras.

Ännu värre tycker hon att det är med folk som skriver hyllningar i bokform till sina pappor. Nu finns det även exempel på mammor som hyllas i böcker, men det är tydligen inte lika problematiskt. Isabelle Ståhls lösning på dessa två bekymmer är att föreslå att politiker ska "lagstadga delad föräldraförsäkring".

Ishockeyspelaren Johan Forsberg kommenterar till NSD (även omskrivet i Expressen) varför han tidigare har skrivit att han "tycker synd om heterosexuella kvinnor som typ måste dejta män":
"Män som struktur är sämst. Faktiskt. De ligger i princip bakom allt dåligt i världen".
Jag tycker att Johan Forsberg borde följa det vanliga feministiska rådet att maka på sig, kliva åt sidan och lämna plats åt kvinnor, både i debatten och i hockeyrinken.

Till sist intervjuas skådespelaren Nour El Refai i dagens GP. Hon kommenterar att hon har blivit dömd för blottning, det vill säga sexuellt ofredande. Tidningen Elle har tidigare skrivit om hennes dom för just detta brott.

Ändå har hon blivit programledare för kommande upplaga av Melodifestivalen.

Vad hände med patriarkatet och glastaket? Skulle en sexbrottsdömd man haft en chans att få detta prestigefyllda uppdrag? Knappast.

Nour El Refai har för övrigt tidigare skrivit debattartikeln "Håll käften, ni som förnekar könsmaktsordningen" på Newsmill. Newsmill verkar ha tagit bort alla sina artiklar, men här finns en cachead version (tack till Dolf för länken).

Lästips: Onewaycommunication om juridisk abort för män.

7 kommentarer:

 1. Nour El Refais Newsmillartikel finns cachad vid tre tillfällen på wayback machine.
  Den första är den ursprungliga artikeln publicerad 2010-10-06, uppdaterad 2010-10-07:
  http://web.archive.org/web/20101009073304/http://www.newsmill.se/node/28808
  Den andra cachen är samma som första (möjligen är det fler kommentarer)
  Den tredje cachen är artikeln, uppdaterad 2011-11-02:
  http://web.archive.org/web/20120507231336/http://www.newsmill.se/node/28808

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon refererar alltså till en spelfilm för att försöka bevisa patriarkatets existens. Hoppas att hon ser en sci-fi så hon kan få upp ögonen för scientologerna xD

   Radera
  2. I den meningen är Nour El Refai i gott sällskap. Det finns många liknande exempel. Skönlitterära betraktelser som "Under det rosa täcket" och "Bitterfittan". Något tyngre är beskrivande fallstudier som "Det kallas kärlek". De allra tyngsta exemplen är handplockad statistik där urvalskriteriet för statistiken är att män ska vara förtryckare och kvinnor ska vara förtryckta, exempelvis "Slagen dam".

   Radera
 2. Tack! Uppdaterar inlägget med länken.

  SvaraRadera
 3. Ja, det är konstigt att SVT och SR tycker att det är ok att anlita personer som Kakan Hermansson och Nour El Refai som så tydligt hatar män och manlighet. När skall dom anlita en man som öppet säger sig hata kvinnor ?

  Pelle 2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar! Har Nour El Refai sagt eller visat att hon hatar män? Jag lägger gärna in länken i inlägget i så fall. Vad jag har läst av intervjuer med henne så brukar hon understryka att hon inte hatar män. Detsamma kan tyvärr inte sägas om Kakan...

   Radera
  2. Jag kanske drog lite långtgående slutsaser vad gäller Nours manshat.
   Hon skrev vid något tillfälle att alla som inte höll med henne om hennes feministiska slutsatser kunde dra åt helvete eller något sådant.
   Eftersom de feministiska slutsatserna oftast handlar om hur dåliga män är så kan man ju tolka det som en form av manshat.

   Pelle2

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.