En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 19 januari 2014

Umgängessaboterande förälder miste vårdnaden

En mamma som har försvårat sin dotters umgänge med pappan har förlorat en vårdnadstvist i Gävle Tingsrätt och Hovrätten för Nedre Norrland, skriver Dagens Juridik.

Flickan är åtta år gammal och har inte fått träffa sin pappa ensam sedan hon var 18 månader gammal. Dagens Juridik skriver:
"Tingsrätten noterade dessutom ”ett oroväckande mönster av halvhjärtade försök till etablerad kontakt mellan dotter och far som medvetet eller omedvetet  hade– saboterats”. Domstolen ansåg att flickans mamma och morföräldrar genom ord och handlingar ”närmast hamrat in” budskapet att hennes ”pappa skulle vara farlig"”.
Pappan tilldömdes enskild vårdnad över flickan och de ska nu följa socialtjänstens plan för överflyttning. Pappan säger sig vara mån om att flickan ska fortsätta ha en god kontakt med mamman.

Det här ser jag som goda nyheter och en vinst för barns rättigheter och för jämställdheten. Den som har barn ihop med en ex-partner och ogillar ex-partnern starkt, tvingas nu sätta sig över sina känslor och verka för att barnet eller barnen får en bra kontakt med båda föräldrarna.

Bloggat: Maukonen, PappaRättsGruppen.

2 kommentarer:

 1. Positivt! och hoppas man även börjar snabbar upp processen i dessa fall så det inte dröjer så länge som till 8 års ålder, utan att barn får bra kontakt med sina pappor mycket snabbare.

  Kommer att tänka på att det brukar heta att män inte vill "ge upp sin (traditionella) makt" och att det tycks gälla en del kvinnor också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Och förhoppningsvis gäller det könsneutralt. Så att ingen förälder, oavsett kön, kan komma undan med att förhindra umgänge med den andra föräldern, oavsett kön.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.