En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

onsdag 1 januari 2014

Varför behövs feminism?På nyårsafton publicerade DN en artikel med samma rubrik som blogginlägget. Författaren Maria Sveland intervjuades och hon tyckte att själva frågan var provocerande.

Jag tycker att hela artikeln är smått provocerande eftersom den bekräftar feminismens särställning som överideologi i massmedias och politikernas Sverige. När får vi se artiklarna

"Varför behövs marxism-leninism?"
"Varför behövs socialdemokrati?"
"Varför behövs libertarianism?"

och så vidare, i DN?

Artikeln är kort och jag tänkte därför bemöta Maria Svelands påståenden i den.

Sveland: "Därför att feminism handlar om grundläggande mänskliga rättig­heter såsom frihet från våld och diskriminering".

Kommentar: De flesta övriga ideologier som finns representerade i Riksdagen är också emot våld och diskriminering. Värt att påpeka här är att kvotering samtidigt innebär diskriminering, vilket tyvärr inte alla verkar inse.

Sveland: "1,5–3 miljoner kvinnor dödas varje år på grund av sitt kön och en tredjedel av alla kvinnor upplever våld under sin livstid. Kriget mot kvinnor är den konflikt som skördar flest offer i världen".

KommentarKvinnor lever längre än män i hela världen och så har det varit åtminstone sedan 1700-talet. Män dör i större utsträckning än kvinnor av våld. Såväl i krig som genom dråp och mord. En granskning av siffran 1,5-3 miljoner finns här.

Sveland: "I Sverige tjänar kvinnor 4 000 kronor mindre än män varje månad"

KommentarMän och kvinnor väljer olika yrken. Män väljer i högre grad riskfyllda höglöneyrken, medan kvinnor väljer trygga låglöneyrken. Kvinnor väljer yrken med mindre arbetstid och större möjligheter att gå ned i tid. Män jobbar fler timmar än kvinnor.

Se även denna studie om lönediskriminering i Sverige och Wikipedias sammanställning. Skillnaden i kronor hänger antagligen ihop med inkomstklyftorna/inkomstspridningen i samhället oavsett kön.

Sveland: "kvinnor gör största delen av det obetalda hushållsarbetet och så vidare".

Kommentar: Citat SCB:
"Den senaste Tidsanvändningsundersökningen visar att kvinnor och män arbetar lika mycket sett över alla veckans dagar, ca 8 timmar per dag. Kvinnor arbetar lika mycket betalt som obetalt medan män arbetar dubbelt så mycket betalt som obetalt".
Om du, oavsett kön, tycker att hög lön är viktigt, satsa då på ett riskfyllt höglöneyrke med mycket resor i jobbet och lång arbetsvecka.

Sveland: "Med vetskap om dessa fakta, hur kan man ens fråga om feminism behövs? Det är egentligen extremt provocerande".

Kommentar: Maria Sveland gör det tydligt att hennes feminism handlar om kvinnofrågor. Jag tycker att det är bra att kvinnofrågor lyfts. Det jag har mest emot feminismen är att många feministiska strömningar kretsar kring teorier (om patriarkatet, könsmaktsordningen, eller kvinnors sociala underordning) som utmålar män som förtryckare och kvinnor som offer.

8 kommentarer:

 1. Den där artikeln verkar vara skrivna av några unga praktikanter. "Vi ska skriva nåt om feminismen, hur gör vi research? Jo, vi ringer en expert. Vem är expert, jo Maria Sveland"

  *Facepalm*

  /Bashflak

  SvaraRadera
 2. Läste också artikeln om svenska folkets googlesökningar. Och jag blev provocerad vad gäller valet av expert inom ämnet feminism. Så jag mejlade artikelförfattarna Johanna Gafvelin och Sverker Lenas. Åtminstone den senare är känd som kulturskribent klart till vänster. Har ännu inte fått svar. Tror inte heller att jag får svar. Kulturskribenterna på DN brukar bara svara när man stryker dem medhårs. Så här skrev jag:

  ”Hej
  Att frågan om påvens avgång besvaras av Ulla Gudmundson är helt logiskt. Likaså har frågorna om sopsortering, läxor, gäspning, flugfiske, guldhamstern och Berlinmuren besvarats av kvalificerade experter.
  Men frågan om feminism? En så pass ensidig person som Maria Sveland är knappast expert i ämnet. Och varför tycker hon att frågan är provocerande? Hon tycks ju inte ens tycks begripa att frågan ”Varför behövs feminism?” lika gärna kan ha ställts av troende feminister för att finna stöd. Detta är ett synnerligen talande bevis på Svelands enkelsprårighet. Ni menar väl inte på allvar att ni utnämner henne till nätorakel?
  Med vänlig hälsning”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min främsta invändning mot Maria Svelands skriverier i allmänhet är att hon är medförfattare till Reform-rapporten som vill klassa all kritik mot hennes käraste teorier som politisk extremism.

   Att hon anlitas som expert på feminism har jag inga synpunkter på eftersom hon ändå är en framgångsrik feministisk författare. Ideologi handlar ju inte om fakta utan om åsikter.

   Radera
 3. Nej, jag tycker inte att en så radikal och ensidig person som Sveland ska uttala sig som expert i DN. Det finns faktiskt feminister som är någorlunda sansade som DN kunde ha anlitat.

  SvaraRadera
 4. Jag undrade hur de kommit fram till siffrorna 1,5 - 3 miljoner dödade flickor varje år så jag googlade lite och hittade en rapport från Unisef där man i texten hittar:
  "http://www.unicef.org/emerg/files/women_insecure_world.pdf

  "the biological norm of 100 new-born girls to every 103 new-born boys, millions more women should be living amongst us. If they are not, if they are ‘missing’, then they have been killed, or have died through neglect and mistreatment"

  Tydligen räknar de in skillnaden i fördelsetalen mellan pojkar och flickor som att de ickeexisterande flickorna har blivit mördade..... :-o

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mkt intressant. Jag ska nog snoka ännu mer om det där inför nästa inlägg.

   Radera
 5. Nu när jag är inne på att handskas vårdslöst med statistik så kunde jag inte låta bli.
  Medellivslängden i världen är 62,7 för män och 66 år för kvinnor. Det ger att kvinnor lever ca 5,3% längre än män och med feministisk logik så "fattas" det 5,3% män i världen.
  Tar man då 5,3% av antalet män i välden, ca 3 500 000 000 stycken så får man siffran 185 500 000.
  STOPPA PRESSARNA 185,5 miljoner män i världen har mördats på grund av sitt kön!

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.